Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Zsemlegombóc
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Praktikus

A tökéletes rántott hús

Így készíthetsz tökéletes rántott húst
Szinte hagyomány a vasárnapi rántott hús, de hogy finom is legyen, annak bizony van néhány titka. A ropogós bunda és az omlós hús tökéletes párosa néhány praktikával biztosan sikerülni fog!

Előkészületek a tökéletes rántott hús készítéséhez

A hús előkészítésénél a vastagabb szeleteket érdemes kicsit kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Nem szükséges ehhez húsklopfolót használni, elég lehet, ha egy kés nyelével vagy az öklünkkel kissé megütögetjük a húst.
 

Fontos, hogy a tojást jól verjük fel panírozás előtt, különben nyúlós, ragacsos marad. A felvert tojásba ne tegyünk sót!
 

Tippek a tökéletes rántott hús készítéséhez (fotó: Shutterstock)
Tippek a tökéletes rántott hús készítéséhez (fotó: Shutterstock)

A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt, és csak finomlisztet használjunk a panírozáshoz. Viszont fűszerezhetjük őrölt borssal vagy fűszerpaprikával, ezeket jól keverjük el a liszttel.
 

Lehetőleg házi zsemlemorzsával panírozzuk a hússzeleteket. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi reszelővel lereszelni, végül átszitálni. Ezt is ízesíthetjük: keverhetünk bele reszelt citromhéjat, parmezán sajtot, apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, tökmagot vagy napraforgómagot, szezámmagot. Ebben az esetben a nagyobb darabokat nyomkodjuk rá a tojással már bevont húsra, nem elég, ha csak megforgatjuk a keverékben.

Apróságokon múlhat, hogy omlós és ropogós legyen a rántott hús (fotó: Shutterstock)
Apróságokon múlhat, hogy omlós és ropogós legyen a rántott hús (fotó: Shutterstock)

A rántott hús panírozása

A húst hagyományosan lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A lisztbe forgatás után jól rázzuk le a húsról a felesleges lisztet, különben nem tapad rá a tojás. A tojást is alaposan csorgassuk le a húsról, mielőtt a zsemlemorzsába forgatnánk. A zsemlemorzsában csak éppen forgassuk meg a húst, nem kell megnyomkodni. Csak annyi zsemlemorzsa kerüljön rá, amennyit magától felvesz!
 

A hús sütése

A sütéshez mindig bő zsiradékot használjunk. Sütéskor nagyon fontos a hőmérséklet – akkor ideális, ha mindenütt egyformán serceg, de nem bugyborékol. A túl forró olaj vagy zsír megégeti a panírt, ha nem elég meleg, akkor inkább fő benne a hús, mint sül.
 

A vastagabb húsokat (pl. a csirkecombot) fedő alatt 10 percig kell sütni, menet közben pedig egyszer megfordítani. Csak az utolsó öt percben emeljük le az edényről a fedőt, hogy a panír ropogós legyen.

Az osztrákok vajban sütik a papírvékonyra klopfolt húst (fotó: Shutterstock)
Az osztrákok vajban sütik a papírvékonyra klopfolt húst (fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
K

Kutyi bácsi

2025. 01. 27. | 21:59
Lehetőleg házi zsemlemorzsával panírozzuk a hússzeleteket. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi reszelővel lereszelni, végül átszitálni- A nagy Levin: De nem azt a kispolgári gazságot értem alatta, hogy alantas kenyértöredéket megszárítunk a kamrában, zsákba kötve - és megborzadt -, hanem friss péksüteményt zsírtalanul, nyílt láng felett teljesen átsütünk, majd megreszeljük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.