Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
Praktikus

Így készíthetsz otthon méhviaszos kendőt – soha többet nem veszel alufóliát

Az alufólia és a folpak környezetbarát verziója a méhviaszos kendő, amit otthon is könnyűszerrel elkészíthetünk. Mutatjuk is hogyan!

Nemcsak a háztartásunk ökológiai lábnyomát csökkentjük, ha az alufóliát és folpakot lecseréljük méhviaszos kendőre, de még a pénztárcánkat is kíméljük. Az otthon is gyorsan és egyszerűen elkészíthető csomagolóanyag többször felhasználható, ellentétben a bolti csomagolókkal, amiket egy használat után kidobunk.

A színes kendők nemcsak környezetbarátok, jól is mutatnak (Fotó: Shutterstock)
A színes kendők nemcsak környezetbarátok, jól is mutatnak (Fotó: Shutterstock)

Így készül a méhviaszos kendő házilag

Szükség lesz egy nem használt textildarabra, ami lehet egy konyharuha, de akár egy nem használt póló, párnahuzat is tökéletes. Fontos, hogy legelső lépésként mossuk ki az anyagdarabot. Ha nagy méretű textilt választottunk, akkor vágjunk ki tetszőleges négyzeteket, téglalapokat. A méretet annak megfelelően válasszuk meg, hogy mire szeretnénk majd felhasználni a viaszos kendőinket.

További hozzávalók (5 közepes négyzet alakú kendőhöz): kb. 125 g méhviasz

A méhviaszt apró darabokra vágjuk, vagy le is reszelhetjük, de kapható pasztilla formában is. A kendőket egy tepsibe tesszük, és a méhviaszdarabokat elrendezgetjük rajtuk. A tepsit a sütőbe toljuk, és alacsony hőmérsékleten (kb. 90 fokon) hagyjuk megolvadni a viaszt. Azután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Zöldségeket, gyümölcsöket, sőt, még a reggeli szendvicset is csomagolhatjuk méhviaszos fóliába (Fotó: Shutterstock)
Zöldségeket, gyümölcsöket, sőt, még a reggeli szendvicset is csomagolhatjuk méhviaszos fóliába (Fotó: Shutterstock)

Felhasználása

Az elkészült kendőket elsősorban csomagolásra, a maradék ételek lefedésére használhatjuk, alufólia és folpak helyett – a nyers hús kivételével bármit bebugyolálhatunk a kendőkbe. A kezünk melegét használva alakíthatjuk ki a kendő megfelelő formáját az épp becsomagolni kívánt élelmiszerhez.

A méz antibakteriális hatása miatt ez a módszer teljesen biztonságos.

A megmaradt ételek lefedésére is használhatunk méhviaszos kendőt (Fotó: Shutterstock)
A megmaradt ételek lefedésére is használhatunk méhviaszos kendőt (Fotó: Shutterstock)

Tisztítása

Az ételmaradékokat, foltokat egy nedves szivaccsal letörölhetjük a kendőkről, vagy hideg folyó vízben tisztára moshatjuk őket. Mivel a meleg hatására a viasz megolvad, a túl forró víz kerülendő, így mosogatógépbe sem szabad tenni a kendőket.

Ha becsomagolt étel felejtünk a kendőben, és penészfoltok jelennek meg, azt a kendőt már ne használjuk fel többször!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.