Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Praktikus

Napi praktika: így lesz igazán sűrű és finom a bableves

Bableves recept
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogy lesz a legfinomabb a bableves.

A füstös, gazdag bableves elkészítésének számos módja van. A legtöbb esetben füstölt csülök vagy füstölt tarja képezi a leves alapját, ez adja meg a jellegzetes ízét és teszi a levest kellően tartalmassá. A bab mibenléte szintén fontos kérdés, sokan az egynemű bablevesekre esküsznek, de van, aki szívesen keveri a különféle babokat, s színesíti a levesét lóbabbal, gyöngybabbal vagy épp vesebabbal. Mi most arra hoztunk neked egy tippet, hogyan lehet igazán ízes és sűrű a bableves!

A zöldpaprika szuperül kihozza a bab ízét a levesben!
A zöldpaprika szuperül kihozza a bab ízét a levesben!

Tipp: Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét - legyen az főzelék vagy leves. Rántás helyett pedig úgy is sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldségeket (vagy a zöldségek egy részét) összeturmixoljuk. Így nemcsak finom, de egészségesebb is lesz!

Még 3 tipp, hogy tökéletes legyen a bableves:

1. Az ízesítés

A csülök főzőleve miatt óvatosan adagold a sót! A szokásos fűszerek (szemes bors, lehetőleg friss babérlevél, fokhagymagerezd, pirospaprika, esetleg majoránna) mellett a borókabogyó és néhány csepp tárkonyecet pikáns ízt ad, a borsikafű pedig csökkenti a bab okozta felfúvódást. (Ezekkel csínján bánj, mert nem mindenki szereti az ízüket.)

2. Füstölt hús és kolbász

Az igazán tartalmas bablevesbe a csülök társaságába kerülhet még füstölt oldalas vagy bordaporc, továbbá nem hiányozhat mellőle egy szál jóféle lángolt, csabai vagy házi füstölt kolbász.

A bablevesből nem hiányozhat egy szál füstölt kolbász!
A bablevesből nem hiányozhat egy szál füstölt kolbász!

3. Csipetke

Nem kötelező, de felteszi az i-re a pontot. Dolgozz össze egy tojást csipetnyi sóval, 10 dkg liszttel és annyi vízzel, hogy ruganyos, kemény tésztát kapj. Lisztes kézzel csipkedj belőle kis darabokat a forrásban levő levesbe az utolsó 5 percben. Persze, ha nincs időd ezzel pepecselni, az sem számít szentségtörésnek, ha friss fehér kenyeret adsz helyette, illetve ha nokedlivel, vagy más típusú friss tésztával pl. derelyével szolgálod fel.

AJÁNLJUK MÉG:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.