Csupacsokis brownie
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Praktikus

Napi praktika: így lesz igazán sűrű és finom a bableves

Bableves recept
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogy lesz a legfinomabb a bableves.

A füstös, gazdag bableves elkészítésének számos módja van. A legtöbb esetben füstölt csülök vagy füstölt tarja képezi a leves alapját, ez adja meg a jellegzetes ízét és teszi a levest kellően tartalmassá. A bab mibenléte szintén fontos kérdés, sokan az egynemű bablevesekre esküsznek, de van, aki szívesen keveri a különféle babokat, s színesíti a levesét lóbabbal, gyöngybabbal vagy épp vesebabbal. Mi most arra hoztunk neked egy tippet, hogyan lehet igazán ízes és sűrű a bableves!

A zöldpaprika szuperül kihozza a bab ízét a levesben!
A zöldpaprika szuperül kihozza a bab ízét a levesben!

Tipp: Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét - legyen az főzelék vagy leves. Rántás helyett pedig úgy is sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldségeket (vagy a zöldségek egy részét) összeturmixoljuk. Így nemcsak finom, de egészségesebb is lesz!

Még 3 tipp, hogy tökéletes legyen a bableves:

1. Az ízesítés

A csülök főzőleve miatt óvatosan adagold a sót! A szokásos fűszerek (szemes bors, lehetőleg friss babérlevél, fokhagymagerezd, pirospaprika, esetleg majoránna) mellett a borókabogyó és néhány csepp tárkonyecet pikáns ízt ad, a borsikafű pedig csökkenti a bab okozta felfúvódást. (Ezekkel csínján bánj, mert nem mindenki szereti az ízüket.)

2. Füstölt hús és kolbász

Az igazán tartalmas bablevesbe a csülök társaságába kerülhet még füstölt oldalas vagy bordaporc, továbbá nem hiányozhat mellőle egy szál jóféle lángolt, csabai vagy házi füstölt kolbász.

A bablevesből nem hiányozhat egy szál füstölt kolbász!
A bablevesből nem hiányozhat egy szál füstölt kolbász!

3. Csipetke

Nem kötelező, de felteszi az i-re a pontot. Dolgozz össze egy tojást csipetnyi sóval, 10 dkg liszttel és annyi vízzel, hogy ruganyos, kemény tésztát kapj. Lisztes kézzel csipkedj belőle kis darabokat a forrásban levő levesbe az utolsó 5 percben. Persze, ha nincs időd ezzel pepecselni, az sem számít szentségtörésnek, ha friss fehér kenyeret adsz helyette, illetve ha nokedlivel, vagy más típusú friss tésztával pl. derelyével szolgálod fel.

AJÁNLJUK MÉG:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.