Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Praktikus

Így turbózd fel a bolti mártást – házias ízek pillanatok alatt

Jó ötletnek tűnt néhány üveg vagy zacskó félkész, kész mártást, szószt megvenni és a kamrában vészhelyzetre őrizgetni? Aztán egy idő után arra eszmélsz, hogy lejár a szavatossága, kidobni nem szeretnéd viszont az íze miatt megcsinálni sincs igazán kedved... Nézzük, mit tehetsz, ha háziassá tennéd a bolti egyenízeket!

A konyhakész mártások, szószok jól jönnek, ha időszűkében vagy, de ha jobban szereted a házias ízeket, és nincs vészhelyzet, a megvásárolt termékeket inkább dobd fel extra alapanyagokkal. Máris mutatjuk, hogyan, mivel lehelhetsz új életet a mártásokba!

A por állagú barnamártásból is készülhet finom, házias remekmű / Fotó: Shutterstock
A por állagú barnamártásból is készülhet finom, házias remekmű / Fotó: Shutterstock

1. Karamellizálj hagymát!

Biztosan veled is előfordult már, hogy akkor érkezett vendég, amikor főzni kezdtél, és beleszippantva a levegőbe azt mondta, milyen finom illatok vannak – pedig te még csak a hagymát kezdted el párolni… Ilyen csábító illata van a hagymának, nincs mit tenni, így nem is annyira meglepő, hogy a mártáshoz adva az új, gazdagabb ízvilágú lesz. A vöröshagymát hámozd meg, szeletelt vékonyra. Olaj és vaj keverékében kezdd el karamellizálni alacsony hőfokon, míg a nyers hagyma gyönyörű aranybarna színű lesz. Ha kész, egyszerűen csak öntsd hozzá a kész mártást.

2. A fokhagyma is jó ötlet

A megsütött fokhagyma lágy, vajas ízű lesz, és extra finommá, krémessé teszi a legdurvább bolti szószt is, érdemes kipróbálni – különösen a tejszínes szószokat teszi ütőssé. Hogyan pirítsd meg? A legjobb, a levágott tetejű fokhagymafejet meglocsolod olívaolajjal, alufóliába csomagolod, és 220 fokra előmelegített sütőben megsütöd. Általában 30-45 perc alatt a gerezdek aranybarnák és omlósak, puhák lesznek. Fontos, hogy lassan pirítsd, mert így karamellizálódnak a benne lévő természetes cukrok. Ha elkészült, egyszerűen kinyomod a héjából, pépesíted és már mehet is a mártásba, ami ettől enyhén édes, picit sós ízvilágú lesz, enyhén diós aláfestéssel.

3. Mehet bele friss zöldfűszer is

A zöldfűszerek összetettebbé teszik a bolti szószok ízét. Az enyhén füves, boros ízű petrezselymet és az enyhén csípős kaprot egyszerűen csak aprítsd fel, és keverd a felmelegített mártáshoz. A fás rozmaringot vagy a földes kakukkfüvet néhány percig főzd együtt a mártással, hogy megpuhuljanak és felszabaduljanak az ízek. Használhatja a fűszernövények bármelyikét külön-külön, vagy kísérletezhetsz és kombinálhatod az ízeket.

A zöldfűszerek a mártásokat is megmenthetik / Fotó: Shutterstock
A zöldfűszerek a mártásokat is megmenthetik / Fotó: Shutterstock

4. Egy pohár bor?

Remek ötlet! Gyakorlatilag mindegy, milyen mártásról van szó, egy pohárka bor hozzáadása mélységet és egy kis kifinomultságot ad az ételnek. A barnamártáshoz a vörösbor illik jobban – célszerű olyan bort választani, amelyet szívesen fogyasztasz, mivel a bor minősége jelentősen befolyásolhatja a mártás végső ízét. A fehér mártáshoz a fehérbor a jó választás, és nagyon fontos, hogy olyan fehérbort válassz, amely illeszkedik az ételhez. Ha port alapú, instant mártást készítesz, a port keverd el a borban kevés vízzel, és a keveréket melegítsd fel, hogy az alkohol elpárologjon, és az ízek összeérjenek.

5. Zöldségkeverékkel is dúsíthatod

Hallottad már azt a kifejezést, hogy mirepoix? Ez nem más, mint egy zöldségkeverék alap, ami egyenlő arányban tartalmaz sárgarépát, zellerszálat és hagymát és ami aromás, karakteres alapot ad az ételnek. A zöldségeket jellemzően kockára vágják, majd a vajban vagy olajban párolják, hogy felszabadítsák az ízeket, és ízletes alapot képezzenek különféle ételekhez. Nincs más dolgod tehát, mint a zöldségeket puhára és enyhén karamellásra párolni, majd a kész mártáshoz adni. Lehet, hogy a zöldségek besűrítik a mártást – ha szükséges, adj hozzá vizet.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.