Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Zseniális trükk! Nem hiszed el, mi történik, ha citromsavat teszel a citromos sütibe

Citromsav
A citrusos sütemények kedvelői pontosan tudják, hogy néha kevésnek bizonyul a citrom és a lime a vágyott fanyar, édeskés íz eléréséhez: az igazán ízletes desszertek elkészítéséhez citromsavra van szükség. Ha eddig csak szörpök és teák ízesítésére használtuk a citromsavat, ideje felfedezni, hogyan hat sütemények adalékanyagaként.

Egy csipetnyi citromsav ugyanis nagyon sok pluszt adhat kedvelt citrusos sütink ízéhez. Próbáljuk ki, és az első harapás után megértjük, miért is érdemes mindig kéznél tartani ezt az összetevőt.

Mi az a citromsav?

A citromsav a természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlének például 5-8 százaléka citromsav. A por alakú, mesterségesen előállított citromsav 100%-ban természetes anyag, ugyanaz a vegyület, mint a citrusból kivonatolt. Nincs káros mellékhatása, és a WHO is ajánlja a fogyasztását. Ez egy élelmiszeripari adalékanyag, aminek a kódneve E330 és talán az összes közül ez az egyik legveszélytelenebb. Leggyakrabban kukoricakeményítőből, kukoricacsíra-likőrből (ami ipari melléktermék), melaszból (szintén ipari melléktermék), vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő.

Egy csipetnyi citromsav rengeteget adhat a kedvenc citrusos sütink ízéhez / Fotó: Shutterstock
Egy csipetnyi citromsav rengeteget adhat a kedvenc citrusos sütink ízéhez / Fotó: Shutterstock

Felhasználása a konyhában

A citromsav nagyon sok készen kapható, feldolgozott élelmiszerben megtalálható, hiszen remek ízfokozó. Használjuk bátran otthon is: markánsabbá, karakteresebbé teszi az ételek ízét. Bármilyen étel vagy ital enyhe savanyítására alkalmas, jól helyettesíti az ecetet vagy citromlevet, vagy fokozza azok hatását. Sütemények készítésekor keverhetjük a tésztába, a töltelékbe vagy akár a mázba is.

Citromos cupcake recept

Hozzávalók (1 csésze = 2 dl):

A tésztához:

  • 1 és 1/4 csésze cukor
  • 1,5 csésze liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk só
  • 2 tojás
  • 3/4 csésze tej
  • 0,5 csésze olaj
  • 0,5 csésze tejföl
  • 1 citrom héja


A citromos krémhez:

  • 0,5 csésze olvasztott vaj
  • 4 és 1/2 csésze cukor
  • 2 ek tej
  • 1 tk citromsav
  • 2 citrom héja
  • 1 csepp sárga ételfesték (elhagyható)


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffinsütőt kibéleljük papírkapszlikkal.

2. Összekeverjük a cukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat és tejfölt. Belereszeljük a citrom héját. A tésztát a kapszlikba töltjük, és kb. 16-18 perc alatt megsütjük a muffinokat. Félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Elkészítjük a cukormázat: a lágy vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet. Végül beleszórjuk a citromsavat és a citromhéjat.

4. Habzsákból a kihűlt muffinokra nyomjuk a citromos krémet. Citromhéjjal díszítjük.

Érdemes kipróbálni, mennyei! / Fotó: Shutterstock
Érdemes kipróbálni, mennyei! / Fotó: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.