Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legtöbben nem sokat tudunk a disznóvágásról és ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy jóbarátok vagy kollégák közbenjárásával ilyen programokon vegyünk részt, a tél azonban nem múlhat el májas hurka, véres hurka és roppanós kolbász nélkül. Az alapanyagokat bármelyik hentesnél beszerezhetjük, receptjeink segítségével pedig majdnem valódi disznótoros lakomát varázsolhatunk az asztalra.

A disznóölés időszaka András-naptól, vagyis november 30-tól január végéig tart. Reggel hattól késő estig folyik a munka. A disznóölés résztvevői reggel gyümölcspálinkával kezdik a napot, majd a hízott disznó leeresztett vérét pirított hagymán megsütik, és friss kenyérre kenve fogyasztják. Utána kezdődik a pörzsölés, majd a további munkák. Az ebéd sok helyen abaleves pirított lebbenccsel és frissen sült hús. Hozzá savanykás bor, sör és ásványvíz dukál. A délután a hurka és kolbász töltésével telik, végül a disznósajtot készítik el. Este hétig, a vacsora kezdetéig illik végezni minden feladattal. Jellegzetes disznótoros vacsora az orjaleves, a toros káposzta, sült hús, sült kolbász, hagymás burgonya, utána forgácsfánk.

Igazi disznótoros finomság a sült kolbász (fotó: MME)
Igazi disznótoros finomság a sült kolbász (fotó: MME)

Csak kevesen tudják, hogy a hurka szó finnugor eredetű. Húr szavunk belet jelent. Egy 1533-ból származó szakácskönyv szerint disznóbélbe töltött, vérből, belsőségekből, őrölt hajdina-, köles-, vagy kukorica kásából készült. Bár a hurka mai formája országszerte elterjedt, a bácskai hurka különleges íze miatt hungarikumnak számít.

A hurkát mindig vastagbélbe töltik. Ma már köles helyett inkább rizskását főznek, amihez előzőleg kondérban megabált aprított tüdőt, szívet, szalonnás-véres fejhúst, sertésbőrt, fehérmájat és kevés májat adnak. Külön edényben disznózsíron sárgásbarnára sütik a vöröshagymát. Ezt adják a rizses töltelékhez, megsózzák, borsozzák, kevés csípős fűszerpaprikával és majorannával ízesítik.

2002. márciusában közel 4 kilométer hosszúságú véres hurkát állítottak elő egy belga falucskában, Bomalban. Ezzel a világraszóló eredménnyel az Ourthe folyó mellett fekvő belga falu beírta nevét a nagy emberi teljesítmények dicsőségkönyvébe. A krónikások feljegyezték róla, hogy a 3839 méteres hurkaszál létrehozásán a falu nyolc munkabíró férfija 30 órán át dolgozott. Ezalatt három tonna húst, egy kisebb fajta sertéshizlalda állományát dolgozták fel ezer liter vérrel és egy tonna hagymával elegyítve, hogy létrehozzák a világrekorder véres hurkát. A véres hurka egyébként nagyon közkedvelt minden régióban.

Hurka és kolbász savanyú mártásban

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • zsiradék
  • piros paprika
  • víz
  • 1 szál hurka
  • 1 szál kolbász
  • 2-3 evőkanál liszt
  • ecet
  • a tálaláshoz kenyér

Elkészítés: A hagymát, apróra vágunk, zsiradékon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk piros paprikával. Felengedjük 1 liter vízzel, beleteszünk egy szál hurkát és egy szál kolbászt. Mikor megfőttek kivesszük a léből. Vízből és 2-3 kanál lisztből habarást készítünk, ízlés szerint ecetet teszünk bele. Az ecetes habarással besűrítjük a hagymás levet. A hurkát, kolbászt feldaraboljuk és a savanykás mártásba tesszük. Kenyérrel tálaljuk.

Abált szalonnát házilag is készíthetünk (fotó: MME)
Abált szalonnát házilag is készíthetünk (fotó: MME)

Erdei gombás betyárleves

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 50 dkg csiperke
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 25 dkg lángolt kolbász
  • 1 doboz (2 dl) tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors, ételízesítő
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 2 teáskanál szétmorzsolt kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • csipetke (10-15 dkg liszt + 1 tojás + só)

Elkészítés: Apró kockákra vágjuk a szalonnát, és egy mély lábasban pirosra sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott hagymát és szépen felszeletelt gombát. A zöldségeket a szalonna zsírjában megforgatjuk, amíg puha nem lesz. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel és egy kis sóval, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy erőlevessel). A leveshez keverjük a felkarikázott lángolt kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetke elkészítése: beleteszünk egy tojást egy tányérba és megsózzuk. Apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan gyúrjuk. Keményebb tésztát kapunk, amelyből tenyérnagyságú lepényt formázunk. Egy tiszta konyharuhára egy kis lisztet hintünk. Lisztes kézzel fokozatosan ujjbegynyi tésztadarabokat csípünk ki a tésztából a konyharuhára. Megfogjuk a konyharuha széleit, és a csipetkéket a levesbe szórjuk. Kb. 10 percig főzzük a csipetkét is, majd behabarjuk a levest. Egy csészébe kevés vizet teszünk, hozzákeverjük a lisztet csomómentesen (habverővel), majd a tejfölt is hozzáadjuk. A levesből a tejfölös keverékhez adunk egy merőkanálnyit, simára keverjük, majd beleöntjük az egészet a levesbe. Jól átkeverjük, kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva, hogy fel ne forrjon. Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Hurka-kolbász sütve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg burgonya
  • 80 dkg májas és véres hurka vegyesen
  • 20 dkg sütni való kolbász

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, enyhén sós, hideg vízben héjastul feltesszük főni. A hurkaféléket és a kolbászt leöblítjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A kétféle hurkát nagyobb méretű tepsibe vagy sütőedénybe fektetjük, hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, fél dl vizet öntünk alá, és 20-25 percig sütjük. Miközben a hurka sül, a burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, és hasábokra vágjuk. A hurkaszálakat óvatosan megfordítjuk, melléjük fektetjük a kolbászt, köréjük szórjuk és beleforgatjuk a zsiradékba a burgonyát, aztán visszatesszük a tepsit a sütőbe, és az egészet ropogósra sütjük (további 20-25 perc).
Párolt vöröskáposzta, csalamádé, ecetes savanyúság illik hozzá.

A májas hurka sem maradhat ki a disznótoros lakomából (fotó: MME)
A májas hurka sem maradhat ki a disznótoros lakomából (fotó: MME)

Borjútekercs kolbásztöltelékkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet borjúcomb
  • 10 dkg nyers kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 dkg erdei gomba (róka gomba, vargánya)
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál tejszín

Előkészítés: A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, vékonyra kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. Az erdei gombát megtisztítjuk, megmossuk. Néhány szép gombát félreteszünk a mártáshoz, a többit apróra vágjuk.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, a gombát, és kevergetve megpirítjuk, majd megszórjuk a petrezselyemmel, és kihűtjük. A kolbász tölteléket kinyomjuk a bőréből, elosztjuk a hússzeleteken, rátesszük a gombát, összetekerjük, és konyhai cérnával batyukat kötünk belőlük, hogy sütés közben ne essenek szét. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a margarint, a húscsomagok minden oldalát hirtelen aranybarnára sütjük, kb. 2 dl vizet öntünk alá, lefedjük, és lassú tűzön kb. 25 perc alatt megpároljuk. Amikor megpuhult kiszedjük, levesszük a cérnát, és melegen tartjuk. A gombát beletesszük a visszamaradt pecsenyelébe, kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd levesszük a tűzről, és a tejszínnel összekeverjük. A húst szeletelve, a gombamártással és főtt rizzsel tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.