Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Praktikus

Tudtad? Ezzel az egyszerű trükkel friss marad a zeller!

Imádjuk a ropogós zellert: finom mártogatósokhoz, saláták összetevőjeként, no és persze turmixokban is isteni. De előfordul, hogy csak egy-két szálra van szükségünk. Mit tegyünk, hogy a maradék minél tovább friss maradjon? Eláruljuk!

Nők ezrei kezdték követni Jennifer Aniston példáját, amikor a színésznő elárulta, hogy minden reggel egy pohár zellerlével indítja a napot. Bár csodáljuk a színésznőt, nem csak ezért szeretjük a zellert: friss, zamatos íze, az egészségre gyakorolt számtalan jótékony hatása – jó gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, javítja a véráramlást –, és alacsony kalóriatartalma mind hozzájárul az élénk színű zöldség népszerűségéhez.

A zeller finom és egészséges zöldség / Fotó: Shutterstock
A zeller finom és egészséges zöldség / Fotó: Shutterstock

De mi a helyzet, ha csak kevés zellerszálra van szükségünk? Mit tehetünk a többivel, hogy ne romoljon meg? A zeller tárolásának egyik általánosan ismert módja, hogy feldaraboljuk és vízbe tesszük. Így akár 2 hétig is megőrzi frissességét. Ha ennél tovább szeretnék minőségromlás nélkül tárolni, mutatjuk a trükköt!

Elő az alufóliával!

Az „öreg" zeller ernyedt, enyhén nyálkás és gumiszerű. Mivel elvesztette nedvességtartalmát és elszíneződött, már nyoma sincsen a hajdani ropogósságának és élénkzöld színének. A zeller az etiléngáz természetes felszabadulása miatt fonnyad, ami az érés során keletkezik. A gáz a zellert, a brokkolit, a kelkáposztát és más zöldeket is sárgává színezi. Mivel az alma az egyik legnagyobb etilénkibocsátó, a legjobb, ha a zellert (is) minél távolabb tartjuk tőle. Ne tároljuk műanyag zacskóban, mert az megakadályozza az etiléngáz távozását, és lerövidíti a zöldség eltarthatóságát.

A legjobb módja, hogy az etilén szabadon távozzon és a nedvesség is megmaradjon, ha a zellert alufóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. Arra ügyeljünk, hogy ne tekerjük be túl szorosan, hogy az etilén kiszabaduljon, de ne legyen túl laza sem, hogy a nedvességet megtartsa.

Fagyasztani is érdemes

A zellert a fagyasztóban is tárolhatjuk, de ahhoz, hogy megőrizze ízét és roppanósságát, fagyasztás előtt blansíroznunk kell. Mit is jelent pontosan a blansírozás, és hogyan kell csinálni? A blansírozás az a folyamat, mely során az élelmiszereket (általában gyümölcsöket és zöldségeket) rövid időre forrásban lévő vízbe merítik, majd azonnal lehűtik. Mivel csak rövid ideig tart a forró vízbe merítés, a zöldség vagy a gyümölcs nem fő meg, nyers marad, így megőrzi szép színét és ropogós állagát a felengedés után.

Indítsuk zellerlével a napot! / Fotó: Shutterstock
Indítsuk zellerlével a napot! / Fotó: Shutterstock

Extra tipp

A maradék zellerből készítsünk reggelente frissítő, energetizáló, antioxidánsokkal teli italt. Turmixolva jobban emészthető a rostos, szálkás zöldség, ami a vitaminok és az ásványi anyagok jobb felszívódását eredményezi. A zeller 95% vizet tartalmaz, így a zellerlé segíti a szervezet hidratálását. Alacsony a cukortartalma, íze miatt mégis alkalmas arra, hogy csillapítsa az édesség utáni vágyat.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.