A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Étolaj-variációk: mutatjuk, melyiket mikor használd!

Az étolaj vásárlása korábban egyszerű volt – a boltokban ugyanis alig egy-két féle közül választhattunk. Manapság viszont roskadoznak a polcok a különböző olajoktól, és nem könnyíti meg a helyzetünket az sem, hogy szinte mindegyiket az "egészséges" jelzővel illetik. Hogy melyiket válasszuk? Segítünk eligazodni, mutatjuk a legnépszerűbbeket!

Étolaj vásárlásánál több mindent figyelembe kell vennünk: nem mindegy, hogy mennyibe kerül, milyen étel készítésére használjuk és hány fokon van a füstpontja. Az olaj füstpontja (az a hőmérséklet, ahol égni kezd, és ahol már káros szabad gyökök szabadulnak fel) kulcsfontosságú: a magasabb füstponttal rendelkezők a legjobbak a sütéshez, pirításhoz, az alacsonyabb füstponttal bírók öntetekhez, szószokhoz ajánlottak.

Sokféle étolaj kapható, nem könnyű a választás / Fotó: Shutterstock
Sokféle étolaj kapható, nem könnyű a választás / Fotó: Shutterstock

Olívaolaj

A mediterrán-diéta egyik fontos összetevője. Gazdag növényi vegyületekben, polifenolokban, amelyek elengedhetetlenek a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a demencia elleni harcban. Lehetőség szerint válasszunk extra szűz olívaolajat, amelyet érett olajbogyókból, mechanikusan préselnek, sem hőkezelést, sem oldószereket nem alkalmazva. Extra szűz olívaolajban nem jó sütni, mert hamar elveszíti az ízét: nyers fogyasztásra alkalmas, salátákba, kész ételek kiegészítésére ajánlott. Az extra szűz olívaolaj füstpontja alacsony, 162 °C.

A nem extra szűz, sima olíva olaj alkalmas főzésre és sütésre, akár magas hőfokon is, mivel jóval magasabb az égési pontja az extra szűznél: 240 fokon ég.

Avokádóolaj

Az egyszeresen telítetlen zsírokban, különösen olajsavban vagy omega-9-ben és E-vitaminban gazdag avokádóolaj a szív számára egészséges, és csökkentheti a rossz LDL-koleszterinszintet. Enyhe, vajas íze édes és sós ételekhez használható, és éppolyan jó sült, mint salátaöntet-alap. Nagy hátránya az ára: bátran állíthatjuk, hogy viszonylag mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha ezt szeretnénk vásárolni. Füstpontja nagyon magas, 270 °C.

Az egészségügyi előnyök szempontjából az olívaolaj és az avokádóolaj a legjobbak közé tartozik. Az avokádóolajnak magasabb a füstpontja, így sokoldalúbban használhatjuk, de mindennapi használtra sajnos tényleg drága.

Kukoricaolaj

Sütéshez és grillezéshez is jó a viszonylag semleges ízű kukoricaolaj. Olcsó, így alkalmanként a rántott húsokat, zöldségeket is készíthetjük ebben az olajban. Füstpontja magas, 232 °C.

Sütéshez és grillezéshez jó a kukoricaolaj / Fotó: Shutterstock
Sütéshez és grillezéshez jó a kukoricaolaj / Fotó: Shutterstock

Földimogyoró-olaj

Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag földimogyoróolaj fitoszterolokat tartalmaz, amelyek gátolhatják a koleszterin felszívódását. Enyhén diós íze miatt jól használható panírozott ételek sütésére, halak bő olajban való sütésére és burgonya sütéséhez. Füstpontja magas, 232 °C.

Naprafogóolaj

A legkedveltebb növényi olajunk. Kutatások szerint az olajsavban gazdag napraforgóolaj fogyasztása a telített zsírok helyett alacsonyabb LDL (rossz) koleszterin- és trigliceridszintet eredményezhet. (A testünk minden olyan kalóriát, amelyet nem használ fel azonnal, trigliceridekké alakítja. A trigliceridek a zsírsejtekben raktározódnak, és a magas szintje növelheti a szívbetegség kockázatát.) Magas az E-vitamin szintje is – egy evőkanál az ajánlott napi bevitel 28%-át tartalmazza. Panírozott ételek sütésére, sütésre, rántásra használható. Füstpontja magas, 232 °C.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj semleges ízű, így ideális minden célra: süthetünk benne húsokat, zöldségeket, de adhatjuk salátákhoz is, vagy akár öntetek alapja is lehet. Füstpontja magas, 215 °C.

A szőlőmagolaj önmagában vagy salátákra locsolva fogyasztható / Fotó: Shutterstock
A szőlőmagolaj önmagában vagy salátákra locsolva fogyasztható / Fotó: Shutterstock

Repceolaj

Az olívaolajhoz hasonlóan a repce is sok egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz (63 százalék), és megfelelő mennyiségű többszörösen telítetlen zsírt is tartalmaz. Magas az omega-3 zsírtartalma, gazdag vitaminokban. Sütéshez, főzéshez, salátákhoz is használható. Közepesen magas a füstpontja, 205 °C.

Kókuszolaj

Az elmúlt évek "slágere", amiről mára bebizonyosodott, hogy nem egészségesebb mint bármelyik másik növényi zsíradék. A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd állagú, így nem használható például salátákhoz, viszont jól lehet vele sütni. Semleges ízű, és nem gond, ha alkalmanként használjuk, de mindennapi használata nem javasolt. Közepes füstpontú, 180 fokon kezd el égni.

Szezámolaj

Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, tápanyagtartalma nem igazán magas. A finomított szezámolaj viszonylag semleges ízű és magasabb füstponttal rendelkezik, így sütéshez is használható; a pirított szezámolaj merészebb ízű, már kevés is jó ízt ad az ételeknek.

Kendermagolaj

A hidegen sajtolt kendermagolaj gyógyhatása kiemelkedő, többek közöztt azért, mert tartalmazza a két legfontosabb esszenciális zsírsavat, az omega3-at, és az omega6-ot. Nagyon alacsony a füstpontja, ezért nem célszerű főzéshez használni, de salátákhoz, levesek és gabonatálak ízesítésére tökéletes.

Dióolaj

Finom, enyhén édes és diós íze tökéletesen alkalmassá teszi, hogy ezzel koronázzuk meg az ételeket. Főzni nem lehet és nem is kell vele, nagyon alacsony a füstpontja.

Ajánljuk még:



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.