Étolaj vásárlásánál több mindent figyelembe kell vennünk: nem mindegy, hogy mennyibe kerül, milyen étel készítésére használjuk és hány fokon van a füstpontja. Az olaj füstpontja (az a hőmérséklet, ahol égni kezd, és ahol már káros szabad gyökök szabadulnak fel) kulcsfontosságú: a magasabb füstponttal rendelkezők a legjobbak a sütéshez, pirításhoz, az alacsonyabb füstponttal bírók öntetekhez, szószokhoz ajánlottak.
A mediterrán-diéta egyik fontos összetevője. Gazdag növényi vegyületekben, polifenolokban, amelyek elengedhetetlenek a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a demencia elleni harcban. Lehetőség szerint válasszunk extra szűz olívaolajat, amelyet érett olajbogyókból, mechanikusan préselnek, sem hőkezelést, sem oldószereket nem alkalmazva. Extra szűz olívaolajban nem jó sütni, mert hamar elveszíti az ízét: nyers fogyasztásra alkalmas, salátákba, kész ételek kiegészítésére ajánlott. Az extra szűz olívaolaj füstpontja alacsony, 162 °C.
A nem extra szűz, sima olíva olaj alkalmas főzésre és sütésre, akár magas hőfokon is, mivel jóval magasabb az égési pontja az extra szűznél: 240 fokon ég.
Az egyszeresen telítetlen zsírokban, különösen olajsavban vagy omega-9-ben és E-vitaminban gazdag avokádóolaj a szív számára egészséges, és csökkentheti a rossz LDL-koleszterinszintet. Enyhe, vajas íze édes és sós ételekhez használható, és éppolyan jó sült, mint salátaöntet-alap. Nagy hátránya az ára: bátran állíthatjuk, hogy viszonylag mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha ezt szeretnénk vásárolni. Füstpontja nagyon magas, 270 °C.
Az egészségügyi előnyök szempontjából az olívaolaj és az avokádóolaj a legjobbak közé tartozik. Az avokádóolajnak magasabb a füstpontja, így sokoldalúbban használhatjuk, de mindennapi használtra sajnos tényleg drága.
Sütéshez és grillezéshez is jó a viszonylag semleges ízű kukoricaolaj. Olcsó, így alkalmanként a rántott húsokat, zöldségeket is készíthetjük ebben az olajban. Füstpontja magas, 232 °C.
Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag földimogyoróolaj fitoszterolokat tartalmaz, amelyek gátolhatják a koleszterin felszívódását. Enyhén diós íze miatt jól használható panírozott ételek sütésére, halak bő olajban való sütésére és burgonya sütéséhez. Füstpontja magas, 232 °C.
A legkedveltebb növényi olajunk. Kutatások szerint az olajsavban gazdag napraforgóolaj fogyasztása a telített zsírok helyett alacsonyabb LDL (rossz) koleszterin- és trigliceridszintet eredményezhet. (A testünk minden olyan kalóriát, amelyet nem használ fel azonnal, trigliceridekké alakítja. A trigliceridek a zsírsejtekben raktározódnak, és a magas szintje növelheti a szívbetegség kockázatát.) Magas az E-vitamin szintje is – egy evőkanál az ajánlott napi bevitel 28%-át tartalmazza. Panírozott ételek sütésére, sütésre, rántásra használható. Füstpontja magas, 232 °C.
A szőlőmagolaj semleges ízű, így ideális minden célra: süthetünk benne húsokat, zöldségeket, de adhatjuk salátákhoz is, vagy akár öntetek alapja is lehet. Füstpontja magas, 215 °C.
Az olívaolajhoz hasonlóan a repce is sok egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz (63 százalék), és megfelelő mennyiségű többszörösen telítetlen zsírt is tartalmaz. Magas az omega-3 zsírtartalma, gazdag vitaminokban. Sütéshez, főzéshez, salátákhoz is használható. Közepesen magas a füstpontja, 205 °C.
Az elmúlt évek "slágere", amiről mára bebizonyosodott, hogy nem egészségesebb mint bármelyik másik növényi zsíradék. A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd állagú, így nem használható például salátákhoz, viszont jól lehet vele sütni. Semleges ízű, és nem gond, ha alkalmanként használjuk, de mindennapi használata nem javasolt. Közepes füstpontú, 180 fokon kezd el égni.
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, tápanyagtartalma nem igazán magas. A finomított szezámolaj viszonylag semleges ízű és magasabb füstponttal rendelkezik, így sütéshez is használható; a pirított szezámolaj merészebb ízű, már kevés is jó ízt ad az ételeknek.
A hidegen sajtolt kendermagolaj gyógyhatása kiemelkedő, többek közöztt azért, mert tartalmazza a két legfontosabb esszenciális zsírsavat, az omega3-at, és az omega6-ot. Nagyon alacsony a füstpontja, ezért nem célszerű főzéshez használni, de salátákhoz, levesek és gabonatálak ízesítésére tökéletes.
Finom, enyhén édes és diós íze tökéletesen alkalmassá teszi, hogy ezzel koronázzuk meg az ételeket. Főzni nem lehet és nem is kell vele, nagyon alacsony a füstpontja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.