A grillezés közben a rácsra égett ételmaradványokat nem legkönnyebb eltávolítani, és erre niylván egy durva söréjű drótkefe a legalkalmasabb eszköz, ám, ahogy azt mindnyájan tudjuk, a drótkefe sörtéi élesek, és a heves súrolás közbe lepattanhatnak, rátapadhatnak a rácsra, és következő grillezésnél belemehetnek a rajta sülő ételbe, lenyelve pedig komoly belső sérüléseket okozhatnak. Egy kutatás szerint 2002 és 2014 között 1700 amerikainak kellett az ügyeletre mennie, miután egy grillpartin véletlenül lenyelte a drótkefe sörtéjének egy darabját.
De akkor milyen lehetőségeink vannak, ha meg akarjuk szabadítani a sütőrácsot az odaszenesedett maradványoktól? Másik mutatjuk a lehetőségeket!
A legjobb és leghatékonyabb, egyben legbiztonságosabb eszköz a grillkaparó, ami lehet fából, egy nokedliszaggató spatulához hasonló formájú, vagy éppen egy negyed- vagy féltégla, amelyen rácstávolságban bemélyedések vannak. Ezzel bátran sikálhatsz, tiszta erőből, nem keletkeznek egészségre ártalmas részecskék.
Ha továbbra is a fém eszközök hatékonyságában hiszel, akkor válassz sörtementes drótkefét,mint az igazi profik, amerikában. A felcsévélt drótok szuperbiztonságosan vannak rögzítve, így kizárt, hogy egy-egy darabka lepattanjon róla.
Ehhez a trükkhöz érdemes még melegen elkezdeni a rácstakarítást, vagy rámelegíteni, ha kihűlt. Gyűrj ösze egy nagyobb darab alufóliát akkor agombóccá, hogy jól meg tudd markolni, és használd azt súrolókefeként! Költséghatékony megoldás, és teljesen sörtebiztos!
Ez különösen a kisebb grillrácsoknál lehet hatékony: dörzsis - esetleg fémdörzsis - szivacs, sütőtisztító kemikáliák, esetleg házi mixek. Ha például 1 liter vízhez öntesz 2-3 dl ecetet, 2 evőkanál szódabikarbónát, és ezt egy spriccelőfejes flakonba töltöd, majd egyenletesen bespricceled vele a már teljesen kihűlt grillrácsot, majd egy fél órát rajtahagyod, egy mosogatószivaccsal könnyedén lejön kosz. Ha ez nem elég hatékony, ugyanebben a keverékben áztasd egy fél órát, és utána sikáld meg, vagy válogathatsz az itt felsorolt praktikák közül! A legközelebbi használat előtt pedig érdemes növényi olajba mártott papírtörlővel áttörölni a rácsot: így kevesebb szennyeződés tapad majd rá a sütés közben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.