Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Praktikus

Fehér foltok a sárgarépán: eláruljuk, mi ez, és azt is, hogy ehető-e!

Sárgarépa
A sárgarépa egy olyan zöldség, ami jó, ha van otthon, hiszen rengeteg étel fontos hozzávalója, ezért többnyire akkor is veszünk belőle, amikor tudjuk, hogy aznap még biztosan nem használjuk fel. A hűtőben viszonylag sokáig elállnak a gyökérzöldségek, ám van, hogy egy-két nap után a sárgarépa felületén fehér, fátyolszerű bevonat jelenik meg, ami nem túl bizalomgerjesztő. Utánajártunk, mi ez!

A sárgarépa nagyon egészséges és finom zöldségféle, főzve, sütve, nyersen - kevesen vannak, akik nemet tudnak mondani rá. Nem csoda tehát, ha a legtöbb háztartásban jócskán elraktároztak belőle, és ha kell, csak előkapják a hűtőből, és már készülhet is a bolognai, a répatorta vagy a tepsis zöldség. Ám van, hogy egy pár nap után fehér foltok jelennek meg a zöldség felületén, amivel könnyedén elbizonytalaníthatja a kevsébé rutinosokat: ez valami penész-féle lehet? Esetleg, valami előkezelésből származó vegyszernyom?

Mielőtt kidobnánk a kifehéredett sárgarépát, nézzük meg, mi lehet a gond! (Fotó: Shutterstock)
Mielőtt kidobnánk a kifehéredett sárgarépát, nézzük meg, mi lehet a gond! (Fotó: Shutterstock)



Semmi pánik, jó hírünk van: nem penész, nem vegyszermaradvány, hanem egy teljesen természetes jelenség ez,van szó, ami akkor keletkezik, amikor a sárgarépa veszít nedvességtartalmából. Ennek két oka lehet: az egyik, amikor a tárolás során a felülete kiszárad, érdes lesz, és a felületre érkező fény fehéres árnyalatot ad; a másik, hogy szállítás közben esetleg megsérült a kültakarót alkotó sejtfal, és elszíneződött a zöldségünk.

A fehér fátyolszerű réteg eltüntetéséhez nem kell mást tenni, csupán rehidratálni a sárgarépát: áztassuk pár percre vízbe, dörzsöljük meg egy konyharuhával, és az újra friss és ropogós lesz. Ha a fehérség ennek ellenére megmaradt, akkor az, valószínűleg a sejtfalak sérüléséből adódik, amit nem lehet helyreállítani - ám a sárgarépa ebben az esetben is biztonságosan fogyasztható.

Ha ennél ramatyabb állapotban találtunk a répára, és egy pár perces áztatűs nem segített, akkor vessük be a nehéztüzérséget!

+1 extra tipp: Ha szeretnénk elkerülni, hogy a répák megfonnyadjanak, akkor rögtön pucoljuk meg őket, vágjuk akkora csíkokra, hogy beférjenek egy befőttes üvegbe. Tegyük a répacsíkokat az üvegbe, töltsük fel vízzel és zárjuk le, majd helyezzük a hűtőbe. Ez a praktika működik még a szárzellernél is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.