Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Praktikus

Feltöltötted az otthoni készleteket? 5+1 tipp, hogy sokáig elálljanak az élelmiszerek

hűtőszekrény élelmiszer
Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Ez a mennyiség tovább nőhet, ha sokan a nagybevásárlás során beszerzett, esetleg a koronavírus miatti aggodalmak közepette megvásárolt nagyobb mennyiségű élelmiszert nem tárolják megfelelően.

Az elmúlt napokban sok hír jelent meg arról, hogy egyre többen kezdtek jelentős készletek felvásárlásába hazánkban, ezért az LG szakértői összeszedték, hogyan is érdemes tárolni az élelmiszereket és a belőlük készített ételeket, hogy azok a lehető legtovább fogyaszthatóak maradjanak.

1. Száraz, hűvös helyen

A fehér búzaliszt 6-8 hónapig tartható el, míg a teljes kiőrlésű változatok ennél rövidebb ideig, 4-6 hónapig őrzik meg minőségüket, mivel esetükben nagyobb az avasodás veszélye. A liszteket száraz, hűvös helyen kell tárolni, jól záródó edényben, hogy se a rovarok, se a penész ne tehessen kárt bennük. Az igazán profik a vásárlás után 48 órán át mélyhűtőben pihentetik a lisztet, hogy az esetlegesen már benne lévő gabonamoly-peték elpusztuljanak. A száraztésztát hagyjuk az eredeti csomagolásában, és ugyanígy járjunk el a szárazbab esetében is. Ha ezeket csomagolásmentesen, kimérve vettük, tegyük jól záródó edénybe és tároljuk száraz, hűvös helyen. A kristálycukor és a só - ha nem éri nedvesség - gyakorlatilag bármeddig eláll, a hagyományos, finomított napraforgó étolaj pedig bontatlan flakonban és hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tárolva 16 hónapig megőrzi minőségét, de persze célszerű ellenőrizni a palackon a szavatossági időt. Utóbbi érvényes a konzervekre is, ám ezek tárolása nem kíván különösebb gondosságot.

2. Nem minden ételt kell a hűtőben tárolni

Sok friss termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható – ilyen például a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, mégsem a megszokott helyén, a hűtőajtóban érdemes elhelyezni, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet.

Sokan nem tudják, hogy a paradicsom, a hagyma és más zöldségek egészen egyszerűen a pulton vagy a konyhaszekrényben is tárolhatók. Bizonyos gyümölcsök – például az avokádó, az alma, a banán, a citrom és a bogyós gyümölcsök – íze és állaga is megváltozhat a hűtőszekrényben, ezért ha belátható időn belül szeretnénk ezeket elfogyasztani, nem érdemes őket lehűteni. Ha tartalékolni akarunk, tehetünk kenyérféléket is a fagyasztóba, de a mindennapi fogyasztásra szánt pékárut nem kell a hűtőben tárolni.

3. Mindent a megfelelő polcra

Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. Ezt, valamint néhány élelmiszer-biztonsági szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a hűtő elrendezésekor, főleg, ha sokféle áruval töltjük meg a hűtőt.

Ilyen szempont lehet például, hogy a húst és a halat a legalsó polcon érdemes tárolni, ahonnan a húslé nem csöpöghet rá más élelmiszerekre. A tejtermékeket a középső polcokon célszerű elhelyezni, a zöldségeket pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben ajánlott tartani. Mivel a hűtők száraz levegőt keringetnek, mindenképpen használjuk ki a kifejezetten zöldségek és gyümölcsök tárolására kialakított fiókokat, ha nem akarjuk, hogy kiszáradjanak. Fontos észben tartani, hogy a gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van szükségük, így érdemes őket külön helyen tárolni! A legújabb hűtőkben már attól függően állíthatjuk be a zöldségtároló rekesz páratartalmát, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartunk benne, sőt szabályozható hőmérsékletű fiók is megtalálható, ami az ideális tárolást biztosítja a nyers húsok, halak vagy zöldségek számára.

4. A hűtő ideális hőmérséklete

„Ahhoz, hogy az ételek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra. Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak romlanak meg, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.

A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet volna ideális, a gép ajtajának nyitogatásával azonban hideg levegőt engedünk ki a készülékből. Hűtőnk kiválasztásakor ezért keressünk olyan típust, amelynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérsékletet.

5. A hűtő elrendezése is számít

A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő egyenletesebben áramlik a termékek között, ezáltal pedig az ételek is tovább maradnak frissek. Ha átlátszó dobozokban tároljuk az ételeket és ezeket nem halmozzuk egymásra, gyorsabban megtaláljuk majd, amire szükségünk van, így kevesebb hideg levegőt engedünk majd kiáramlani a hűtőből. A családok háztartásaiban rendszeresen okoz gondot a nagyobb edények elhelyezése a hűtőben, erre jó megoldást jelent egy igény szerint összecsukható polc, amelyet felezni is lehet például kancsók tárolásához és felhajtani is, ha nagy edényt szeretnénk berakni a készülékbe.

+ 1 Ne pazaroljunk!

A tartós élelmiszerek megfelelő tárolásával és hűtőszekrényünk optimális használatával elkerülhetjük azt is, hogy a megvásárolt élelmiszerek egy része a kukában landoljon. Egy átlagos magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, amely megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne.

Bevásárlás előtt az első lépés az, hogy nézzünk be a hűtőbe, írjunk listát és ne vásároljunk feleslegesen sokat semmiből: csak azt tegyük a kosarunkba, amit belátható időn belül biztosan el fogunk fogyasztani vagy biztosan megfelelő körülmények között tudunk tárolni. Bevásárlás előtt pedig nézzünk be a hűtőbe és írjunk listát! Bár a hűtőnkkel még nem tudunk telefonon beszélni, egyes okoshűtőket már távolról is irányíthatunk.

12 ÉTEL, AMIT SOHA NE RAKJ A HŰTŐBE! >>>
8 ÉTEL, AMIRŐL NEM GONDOLTAD VOLNA, HOGY A HŰTŐBEN KELL TARTANOD! >>>
20 GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉG, AMIKET SOHA NE TÁROLJ EGYMÁS MELLETT >>>
MI MEDDIG ÁLL EL A HŰTŐBEN? ÍGY TÁROLD A TOJÁST, A HÚST, A MARADÉKOT! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.