Mi a búzadara?
A búzadara - más néven gríz - a lisztnél durvábbra őrölt gabonamag. Ennek is létezik teljes kiőrlésű változata, sőt az igazán egészségcentrikusak tönkölybúzából is megvásárolhatják. Mivel olcsó alapanyag, rendszeresen használjuk, de bátorítanánk benneteket, hogy ne ragadjatok le a mindenki által unalomig ismert ízeknél.
Grízes édességek
Grízből rengeteg finomság készül. Minden gyerek kedvence a tejbegríz, ott van a grízes tészta és persze a grízes süteménybe való krémek, mint például ennek a meggyes-mákos tortának grízes krémje. Tölthető réteslapba, és készíthető különleges formákban grízpudingként is, de erről később.
Tejbegríz
Első helyen mindenki a tejbegrízt említi, ha grízes finomságokról van szó, főleg a gyerekek imádják. A „pontjó” állagú tejbegrízhez fél liter tejhez négy csapott evőkanál grízt tegyünk, de az arányok mindenkinél változnak. Csak akkor édesítsük cukorral vagy mézzel, mikor már a gríz megdagadt, és feltétlenül adjunk hozzá igazi vaníliát és egy kis reszelt citromhéjat, csipet sót és egy kanál vajat. A tejbegríz finom melegen, hidegen, langyosan, kakaóval, lekvárral, szörppel is. Tálalhatjuk étcsoki darabokkal és finom fűszerekkel is.
Különleges a menzás tejbegríz és a tojással készülő habos változatot is érdemes kipróbálni. A keményebbre készülő sűrűbb fajtáját sokan megbolondítják, így készülhet el a rántott tejbegríz.
Grízes tészta
A grízes tésztához egy kis vaj kell, gríz és szélesmetélt. A grízt meg kell pirítani, majd vízzel felönteni, közben a tésztát kifőzni, igazán nem bonyolult étel. Sokan sós változatban is szereik, lekvár helyett ecetes uborkával és kenyérrel eszik.
És a többi grízes
A tejbegrízből készülhet puding is, egyik szakácsfiúnk zseniális csokis változatot készít belőle, de kipróbálhatjuk a narancsos grízpudingot is (a képen mangós kókuszos). A grízpudinghoz minden gyümölcs megy, készíthetjük mangóval és kókusszal is. A sima tejbegríz is variálható kis mákkal, egészen elképesztően finom és kimondottan olcsó desszert, akár lekvárral, akár friss gyümölcsszósszal kínáljuk.
Grízes édességek külföldön
Szinte minden arab országban fogyasztják a basboussa nevű kókuszos, pisztáciás süteményt. A görögök, törökök és balkáni népek kedvence a halva, melyet olajos magvakkal megszórva, de fahéjjal, citromlével is tálalnak.
Egy csavart belevíve kell elkészíteni a törökök pirított grízes csodáját, az irmik helvasit, ezt minden tejbegríz fanatikusnak ki kell egyszer próbálnia.
Grízes, de nem édes
Az egyik legismertebb levesbetét a grízgombóc, mely a zöldségleveseket is elvarázsolja. Krémlevesekhez nagyon finom a kaporral és búzadarával készített túrógombócka. Burgonyakroketthez használhatunk grízes lisztet. Búzadarából készül a kuszkusz is, kuszkuszból pedig rengeteg finomság.
A bulgur is búzadara vagy töret, ebből is fantasztikus köretek készülhetnek, ha eddig nem ismertétek mindenképpen próbáljátok ki. A kukorica darálmányából készül a polenta vagy a puliszka, amiről itt olvashattok.
Citromos-grízes sütemény
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
1 teáskanál vaj a formához
50 dkg gríz
5 bio citrom
50 dkg 3,5 %-os joghurt
4 db tojás
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
1. Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 centis átmérőjű kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.
2. A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük. Beleöntjük a formába, és 180 C-fokon, a középső sínen 40-45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz a teteje.
3. Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsült, még forró süteményre azonnal ráöntjük.
4. A süteményt a formában hagyjuk lehűlni, majd kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.
Kakaós-diós gríztorta
Hozzávalók:
25 dkg gríz
25 dkg méz
10 dkg feketeáfonya lekvár
7 tojás
6 dkg dióbél
5 dkg cukrozott narancshéj
2 evőkanál rum
fél mokkáskanál szalalkáli
2 dkg kakaópor
Elkészítés: 1. A tojások sárgáját habosra keverjük a mézzel,
hozzáadjuk az apróra vágott narancshéjat és a szalalkálit. A masszát
kétfelé osztjuk.
2. Az egyik részbe belekeverjük a kakaót, a rumot, a gríz felét és a
kemény habbá vert tojásfehérje felét. A másik részhez adjuk a darált
diót, a maradék tojáshabot és grízt.
3. A kétféle masszát váltakozva belerétegezzük egy kerek tortaformába,
és forró sütőbe közepes tűznél kisütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és
megtöltjük az áfonyalekvárral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.