Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Panírozd be és rántsd ki a tejbegrízt – nem hiszed el, mi lesz belőle!

Tejbegríz
Talán nem is létezik olyan ember, aki a tejbegrízt ne szeretné, valamilyen formában: kásának vagy pudingnak, süteménybe töltve vagy felfújtnak megsütve. És ha azt mondjuk: rántva is isteni? A fanyalgóknak üzenjük: tegyenek egy próbát a rántott tejbegrízzel, nem bánják meg!

Ami be van panírozva, az rossz nem lehet – szoktuk mondani, de valójában ekkor legtöbben húsra, sajtra vagy zöldségekre gondolnak. Édességek kapcsán nemigen jut eszünkbe a tojásos-lisztes-zsemlemorzsás bundázás – ahogy az mindjárt kiderül: elég helytelenül! Van ugyanis egy desszert, aminek az élvezeti értéke jelentősen növelhető, ha kirántják, ez pedig nem más, mint a tejbegríz! Hogy hogyan lehet egy kását bepanírozni? Ahogy a puliszkából sütés nélküli süteményt készíteni: jó sűrűre főzni, megvárni amíg megdermed, majd egy éles késsel egyforma darabokra vágni, és – mint a ránott húst – bebundázni, majd kisütni! Végül mehet rá fahéjas porcukor, eperlekvár vagy vaníliapuding, és már falhatjuk is! Íme a tökéletes recept:

Hozzávalók a rántott tejbegrízhez:

  • 1 l tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 ek búzadara
  • mazsola (ízlés szerint)
  • vaníliaaroma

A panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
Rántott tejbegríz – ezúttal meggymártással! (Fotó: Shutterstock)
Rántott tejbegríz – ezúttal meggymártással! (Fotó: Shutterstock)

Elkészítése:

  1. Egy lábasban (kb. 22 cm átmérőjű) felforraljuk a tejet. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát, majd ízlés szerint a mazsolát és a vaníliaaromát. Lassú tűzön főzve addig keverjük, amíg jól besűrűsödik – ezután ne kevergessük!
  2. Amikor kihűlt, a szélét késsel meglazítjuk, és kiborítjuk egy tálcára. Vizes késsel feldaraboljuk kb. 5×3 cm-es darabokra.
  3. Szokásos módon – akár a rántott húst – bepanírozzuk, és lassú tűzön aranysárgára sütjük.
  4. Ha elkészült, porcukorral megszórva, esetleg vaníliapudinggal vagy fűszeres meggymártással leöntve tálaljuk!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.