Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A wok lenyűgöző eszköz, amelyből jó, ha minden háztartásra jut legalább egy. Nem véletlen, hogy a wok az ázsiai konyhák legfőbb eszköze. Sokrétű használatának hála számtalan edényt képes tökéletesen helyettesíteni.

A wok már több, mint 2000 éve szerves részét képezi az ázsiai népek konyháinak. Az eredetileg tűz vagy kemence fölé helyezhető eszköz azonban az idők folyamán nem kopott ki a konyháikból, sőt globális hódításba kezdett. A wokba könnyű beleszeretni, jó méretű, anyaga tökéletes hővezető, pirításra, párolásra, sütésre és főzésre egyaránt használható.

Gyorsan valami finomat

A wok a gyors vacsoráknak, könnyű ebédeknek esetében is igazi virtuóz. Egyenletes hővezetésének köszönhetően könnyedén és gyorsan megsülnek benne a különféle zöldségek és húsok, a serpenyőben való mozgatásukhoz fakanálra sincs szükség, csak néhány ügyes csuklómozdulat, s újabb falatok pirulnak a wok alján.

Ne csak ázsiai ételek elkészítésére használjuk a wokot!
Ne csak ázsiai ételek elkészítésére használjuk a wokot!

Csak apróra!

A wokban történő pirítás esetében érdemes apróra vágott alapanyagokkal dolgozni, s folyamatosan felügyelni az ételt, mert nagyon gyorsan elkészül. A julienne-re vágott (vékonyra szecskázott) zöldségek és a tokánynak szelt húsokból nagyságrendileg negyed óra alatt vacsora varázsolható egy wok segítségével. Nem feltétlen kell autentikus ázsiai ételt készíteni benne, csak a fantáziánk szab határt, hogy milyen finomságot sütünk vele.

Wokkal jobb>>>
Pirított sertéscsíkok>>>
Sütés-főzés

Remek hővezetésének köszönhetően a bő zsiradékban történő sütés esetében is érdemes előkapni a wokot, de főzhetünk is benne, sőt kombinálhatjuk a főzést és a sütést, azaz a megpárolt, blansírozott alapanyagokat – miután elfőtték a főzőlevüket – egy kevés zsiradék hozzáadása után a wokban egyszerűen le is piríthatjuk.

A wokban sütni is lehet
A wokban sütni is lehet

Párolásra is jó

Ha párolni szeretnénk, akkor pedig semmi más dolgunk sincs, mint beszerezni egy bambusz párolóedényt, amely ráillik a wokunkra. A wokban vizet forralunk, s a tetejére ültetett bambusz párolóedénybe tesszük a különféle alapanyagokat. Párolhatunk zöldséget, halat vagy akár gőzgombócot is. A párolóedényekből többet is egymásra ültethetünk, így akár egyszerre párolódhat a hús és a köret.

Süssünk wokban>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.