Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Praktikus

Hogyan süssünk otthon gesztenyét? Hasznos tippek és trükkök

Az ősz és a tél hangulatához hozzátartozik a sült gesztenye páratlan zamata, illata. A frissen sütött forró gesztenye ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul, hogy egy-egy hűvösebb este feledhetetlenné váljon. Mutatjuk a legfontosabb sütési trükköket!

Ahhoz, hogy akár minden nap élvezhessünk ezt a valódi csemegét, nem feltétlenül kell az utcai árusoknál méregdrágán sült gesztenyét vásárolnunk, hiszen azt mi magunk is könnyedén elkészíthetjük otthon.

így válasszunk és vásároljunk gesztenyét

A legfontosabb, hogy mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, érzetre nehéz, nem kongó szemeket választani, amelyeken nincsenek lyukak. A magyar gesztenye is nagyon finom és jól süthető, ám ha engedi a pénztrácánk, megkóstolhatjuk a valamivel drágábban kapható olasz változatát is.

Fontos, hogy gondosan válogatott, egészséges, fényes héjú szemeket vásároljunk (Shutterstock)
Fontos, hogy gondosan válogatott, egészséges, fényes héjú szemeket vásároljunk (Shutterstock)

Így készítsük elő a szemeket

A gesztenyéket a sütés előtt vagdossuk be. Mivel fényes, kemény felületükön könnyen megcsúszhat a kés, óvatosan, körültekintően vágjuk be a héjukat. Van, aki csak néhány keresztirányú vágást ejt a szemeken, s vannak, akik egyenesen félbe vágják a gesztenyéket. Valójában rajtunk múlik, melyik módszert választjuk, hiszen egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Próbáljuk ki mindkettőt, és a jövőben válasszuk azt, amelyikkel finomabbra sült a gesztenye.

A bevágott gesztenyéket legalább fél órára (de hagyhatjuk hosszabb időre is) áztassuk vízbe. Ennek köszönhetően puhábbak lesznek a szemek a sütést követően, és a hibás, férges példányokat is könnyedén kiválogathatjuk, hiszen azok áztatás közben a víz felszínére jönnek. Ezeket a szemeket érdemes kidobni.

Néhány apró trükk segítségével tökéletes sült gesztenyét készíthetünk házilag is (Shutterstock)
Néhány apró trükk segítségével tökéletes sült gesztenyét készíthetünk házilag is (Shutterstock)

Így süssük meg a gesztenyéket

A sütőt melegítsük elő 200-220 fokra. A beáztatott gesztenyéket sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük, majd toljuk a tepsit a forró sütőbe, és addig süssük, amíg a bevágások szépen szétnyílnak, a gesztenyék pedig megpirulnak. Nagyjából 35-45 perc szükséges, hogy tökéletesen átsüljenek a szemek. Érdemes a sütés lejárta előtt kivenni a sütőből egy darabot, és késsel félbevágni. Ha szép kéreg sült rá, a közepe ugyanakkor puha, akkor szinte biztosan jó munkát végeztünk.

tippek, amelyekkel könnyedén eltávolíthatjuk a sült gesztenye héját:

  1. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon, akkor érdemes a bevágott és beáztatott szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni, s így sütni.
  2. Ha nem szeretnénk sokáig sütni, akkor használhatjuk a mikrohullámú sütőt, ebben nagyjából 6-7 perc alatt elkészíthető a gesztenye, bár kétségtelenül nem ugyanolyan lesz az eredmény, mint sütőben sütve.
  3. A sütő aljára elhelyezhetünk egy tepsiben kétujjnyi vizet, amely a sütés közben kellő mennyiségű párás levegőt biztosít, így egészen biztosan puhára sülnek a gesztenyék.
  4. Sütés közben a gesztenyékre spriccelhetünk kevés vizet, ez is segíthet, hogy a héját könnyebben el tudjuk távolítani.
  5. A megsült gesztenyét kb. 10 percre nejlonzacskóba csomagolhatjuk, ugyanis a gesztenyéből távozó párának köszönhetően könnyebben lejön a héja.

Videón mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a sült gesztenye

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.