A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Praktikus

Így nevelj retket balkonládában - húsvétkor már a saját termésből falatozhattok!

retek
A hónapos retek a tavasz egyik első és fontos vitaminforrása, amelynek magvait már most érdemes elvetni. Bár elsősorban fóliasátorban lehet igazán nagy mennyiségben termeszteni, de mivel viszonylag kis hőigényű növény, akár a balkonon is megél - máris mondjuk, hogyan állj neki, hogy húsvétra már saját retked legyen!

A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér - nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen, így érdemes belevágni akkor is, ha nem egy egész veteményes, csupán egy nagyobb virágcserépnyi föld áll rendelkezésünkre hozzá.

A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni, a levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető (Fotó: Shutterstock)
A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni, a levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető (Fotó: Shutterstock)

Hogyan termesszünk retket cserépben?

Retket gyakorlatilag bármilyen anyagból készült edényben termeszthetünk. Amire érdemes ügyelni:

  • ha cserepet választunk, legyen rajata vízelveztő nyílás
  • ha nagyobb, terrakotta cserépedényekbe ültetnénk, és egész évben kinthagynánk a teraszon, fagyállót válasszunk
  • a fémedényeket buborékfóliával érdemes kibélelni
  • a faládákat érdemes egy vízzáró réteggel ellátni belülről, hogy a folyamatos nedvesség ne tegye tönkre azokat

Érdemes a reteknevelést palántázótálcán kezdeni: a magokat rászórni, lefedni, és meleg helyre tenni. Amkor kicsíráztak, akkor mehetnek a földbe - vagy, egy részük a tányérunkra, mert a retekcsíra bizony az egyik legegészégesebb, tápanyagban gazdag mikrozöldünk.
Amikor az ületetésen a sor, a választott edényünk aljába szórjunk kavicsot, a kavicsra rétegezzünk homokot, és tápanyagokban gazdag palántaföldet (kertészeti szaküzletekben kapható), és ebbe vessük el, egymástól pár centi távolságra a kicsírázott magokat. A földet ezek után rendszeresen, de nagyon óvatosan öntözzük, nehogy a mag kimosódjon, és fedjük le addig, amíg a kis zöld palántalevelek elő nem bukkannak. Ha kibújtak, és kissé megerősödtek az apró retekpalánták, ültessük szét őket egy nagyobb edénybe, hogy szabadon fejlődjenek, és minél nagyobbra nőjön a gyökerük, hiszen mégiscsak ezért a részéért szeretjük leginkább!

Miért érdemes minél több retket enni?

  • A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.
  • A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.
  • A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.
  • A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.

(Forrás: retekinfo.hu )

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.