A britek közszolgálati csatornája, a BBC egyik műsorában megkereste a téma elismert szakemberét, hogy tanítson meg minket a helyes teafőzésre. Dr. Stuart Farrimond a filterestea-készítést vette górcső alá, ugyanis mint mondja, az emberek 96 százaléka ilyet fogyaszt.
1. Kerüljük a műanyag és papír ötvözésével készült styrofoam poharakat, amiket egyébként a legtöbb vendéglátó egység is használ elvitel esetén. A gond ezzel ugyanis az, hogy olyan anyagot tartalmaznak, ami elvonja a tea ízéért felelős molekulákat, ezzel pedig gyakorlatilag már az elején elintéztük kedvenc lélekmelegítőnket.
A szakember azt javasolja, hogy minden esetben bögrét használjunk ha teát innánk, ha pedig tehetjük, az is inkább piros legyen. A színválasztás sem véletlen. Pszichológiai kutatások bebizonyították, hogy a tea sokkal édesebbnek hat, ha piros bögréből isszuk.
2. A második fontos tényező a víz, amiben a filtert áztatjuk. Ne használjunk csapvizet, mert az ízmolekulák reakcióba lépnek a vízben található kalciummal. Ezt a folyamatot kiválóan szemlélteti az a pillanat, amikor hab képződik a tea tetején. Nos, ilyenkor oda koncentrálódik az összes íz.
Sokkal ízletesebb lesz a teánk, ha szűrt vizet használunk, mert kevesebb benne a kalcium és a magnézium is.
3. A harmadik szabály pedig az, hogy a teafiltert legalább 5 percig hagyjuk ázni. Farrimond szerint így sokkal intenzívebbek lesznek az ízek, ráadásul a teából is több antioxidáns oldódik ki.
Ha esetleg kételkednétek a hármas szabályban, akkor próbáljátok ki a teát a megszokott formában elkészítve, aztán a szakértő által javasolt formában. Csukott szemmel is meg lehet állapítani, hogy melyik a jobb.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.