Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Praktikus

Így készíts barna cukrot házilag

Barna cukor /Fotó: Shutterstock
Ha a recept barna cukrot ír, akkor természetesen barna cukrot használsz, ugye? Akkor is, ha éppen nincs... Próbáld meg otthon előállítani, és eldöntheted, hogy a későbbiekben maradsz-e a boltban vásárolt cukornál, vagy inkább a saját magad készítette finomságot fogod a jövőben is használni.

Bár az élelmiszerboltokban mindenféle cukor – a fehértől kezdve a barnán át a porcukorig – megtalálható, mind ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Először megtisztítják, legyalulják, vízbe áztatják, majd kipréselik az alapanyagot. A végeredmény egy magas cukortartalmú oldat, amiből a cukron és a vízen kívül mindent kiszűrnek.

Ha barna cukrot szeretnél, akkor csak a folyamatot kell megfordítani /Fotó: Shutterstock
Ha barna cukrot szeretnél, akkor csak a folyamatot kell megfordítani /Fotó: Shutterstock

Ezután az utóbbi nagy részét főzéssel elpárologtatják, a visszamaradt cukros pépet pedig centrifugákban hűtik le és kristályosítják ki. Eközben melléktermékként képződik melasz. A melasz tömegének nagyjából fele cukor, tartalmaz továbbá vizet és egyéb szerves vegyületeket is.

A barna cukor csupán abban különbözik a fehértől, hogy az eljárás végén visszaadagolnak bele némi melaszt, ezáltal megváltozik az aromája és az állaga. Ha a fehér cukorból barna cukrot szeretnél, csak meg kell fordítanod a folyamatot, azaz a fehér cukrot kell barna cukorrá alakítanod.

A feladat egyszerű, hiszen csak a melaszt kell visszaadni a cukorhoz:

1 csésze cukor és 1 evőkanál melaszt keverj össze fakanállal (mixerrel még jobb): a cukor felszívja a melaszt és máris kész a barna cukor.
Ha sötétebb árnyalatú barna cukrot szeretnél, akkor adj 2 evőkanál melaszt 1 csésze cukorhoz.

Szerencsére akkor sincs gond, ha nincs otthon melasz: használhatsz helyette juharszirupot, agavé nektárt vagy hajdina mézet, megtartva ugyanazt az arányt, mintha melasszal dolgoznál. Persze ezekkel a melasz-helyettesítőkkel némileg más ízű lesz a barna cukor, de ki tudja? Talán jobban is fogod szeretni a juharszirupos cukrot.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.