Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Praktikus

Így készíts barna cukrot házilag

Barna cukor /Fotó: Shutterstock
Ha a recept barna cukrot ír, akkor természetesen barna cukrot használsz, ugye? Akkor is, ha éppen nincs... Próbáld meg otthon előállítani, és eldöntheted, hogy a későbbiekben maradsz-e a boltban vásárolt cukornál, vagy inkább a saját magad készítette finomságot fogod a jövőben is használni.

Bár az élelmiszerboltokban mindenféle cukor – a fehértől kezdve a barnán át a porcukorig – megtalálható, mind ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Először megtisztítják, legyalulják, vízbe áztatják, majd kipréselik az alapanyagot. A végeredmény egy magas cukortartalmú oldat, amiből a cukron és a vízen kívül mindent kiszűrnek.

Ha barna cukrot szeretnél, akkor csak a folyamatot kell megfordítani /Fotó: Shutterstock
Ha barna cukrot szeretnél, akkor csak a folyamatot kell megfordítani /Fotó: Shutterstock

Ezután az utóbbi nagy részét főzéssel elpárologtatják, a visszamaradt cukros pépet pedig centrifugákban hűtik le és kristályosítják ki. Eközben melléktermékként képződik melasz. A melasz tömegének nagyjából fele cukor, tartalmaz továbbá vizet és egyéb szerves vegyületeket is.

A barna cukor csupán abban különbözik a fehértől, hogy az eljárás végén visszaadagolnak bele némi melaszt, ezáltal megváltozik az aromája és az állaga. Ha a fehér cukorból barna cukrot szeretnél, csak meg kell fordítanod a folyamatot, azaz a fehér cukrot kell barna cukorrá alakítanod.

A feladat egyszerű, hiszen csak a melaszt kell visszaadni a cukorhoz:

1 csésze cukor és 1 evőkanál melaszt keverj össze fakanállal (mixerrel még jobb): a cukor felszívja a melaszt és máris kész a barna cukor.
Ha sötétebb árnyalatú barna cukrot szeretnél, akkor adj 2 evőkanál melaszt 1 csésze cukorhoz.

Szerencsére akkor sincs gond, ha nincs otthon melasz: használhatsz helyette juharszirupot, agavé nektárt vagy hajdina mézet, megtartva ugyanazt az arányt, mintha melasszal dolgoznál. Persze ezekkel a melasz-helyettesítőkkel némileg más ízű lesz a barna cukor, de ki tudja? Talán jobban is fogod szeretni a juharszirupos cukrot.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.