Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Így készíts barna cukrot házilag

Barna cukor /Fotó: Shutterstock
Ha a recept barna cukrot ír, akkor természetesen barna cukrot használsz, ugye? Akkor is, ha éppen nincs... Próbáld meg otthon előállítani, és eldöntheted, hogy a későbbiekben maradsz-e a boltban vásárolt cukornál, vagy inkább a saját magad készítette finomságot fogod a jövőben is használni.

Bár az élelmiszerboltokban mindenféle cukor – a fehértől kezdve a barnán át a porcukorig – megtalálható, mind ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Először megtisztítják, legyalulják, vízbe áztatják, majd kipréselik az alapanyagot. A végeredmény egy magas cukortartalmú oldat, amiből a cukron és a vízen kívül mindent kiszűrnek.

Ha barna cukrot szeretnél, akkor csak a folyamatot kell megfordítani /Fotó: Shutterstock
Ha barna cukrot szeretnél, akkor csak a folyamatot kell megfordítani /Fotó: Shutterstock

Ezután az utóbbi nagy részét főzéssel elpárologtatják, a visszamaradt cukros pépet pedig centrifugákban hűtik le és kristályosítják ki. Eközben melléktermékként képződik melasz. A melasz tömegének nagyjából fele cukor, tartalmaz továbbá vizet és egyéb szerves vegyületeket is.

A barna cukor csupán abban különbözik a fehértől, hogy az eljárás végén visszaadagolnak bele némi melaszt, ezáltal megváltozik az aromája és az állaga. Ha a fehér cukorból barna cukrot szeretnél, csak meg kell fordítanod a folyamatot, azaz a fehér cukrot kell barna cukorrá alakítanod.

A feladat egyszerű, hiszen csak a melaszt kell visszaadni a cukorhoz:

1 csésze cukor és 1 evőkanál melaszt keverj össze fakanállal (mixerrel még jobb): a cukor felszívja a melaszt és máris kész a barna cukor.
Ha sötétebb árnyalatú barna cukrot szeretnél, akkor adj 2 evőkanál melaszt 1 csésze cukorhoz.

Szerencsére akkor sincs gond, ha nincs otthon melasz: használhatsz helyette juharszirupot, agavé nektárt vagy hajdina mézet, megtartva ugyanazt az arányt, mintha melasszal dolgoznál. Persze ezekkel a melasz-helyettesítőkkel némileg más ízű lesz a barna cukor, de ki tudja? Talán jobban is fogod szeretni a juharszirupos cukrot.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.