Mielőtt elkezdenénk rózsavizet készíteni, fontos, hogy kizárólag vegyszer- és kártevőmentes, egészséges rózsaszirmokat használjunk! Ellenkező esetben az elkészítés során a káros anyagok kioldódnak belőle, ami az egészségünkre is ártalmas lehet. Jó tudni, hogy a virágboltban kapható rózsákat is vegyszerrel kezelik!
A rózsavizet hideg és meleg eljárással is elkészíthetjük. Bármelyik módszert választjuk, felhasználás előtt mossuk meg a szirmokat, majd tegyük egy hőálló befőttesüvegbe. Minél sötétebb színű virágot használunk, annál több lesz benne a hatóanyag. A meleg eljárásban gyűjtsünk két-három marék rózsaszirmot, és öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, amennyi éppen ellepi. Lefedve hagyjuk kihűlni, ezután szűrjük le és öntsük át egy szórófejes flakonba. A hideg eljárás lényege, hogy a vizet nem kell felforralni, ezért a legjobb, ha desztillált vizet használunk erre a célra. Ha nincs otthon, csapvíz is megfelel, ha előtte néhány percig felforraljuk, majd lehűtjük.
A rózsaszirmokat áztassuk annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi őket. Zárjuk le az üveget, és hűvös helyen pihentessük két-három napig. Ezután szűrjük le és öntsük át egy jól zárható üvegbe.
Az elkészített rózsavizet hűtőben tároljuk felhasználásig. Ha meleg eljárással készítettük, akkor hosszabb ideig, akár két hétig is felhasználhatjuk, míg a hideg vízzel felöntött rózsavíz csupán 4-5 napig tárolható a hűtőben, ezután érdemes friss adagot készíteni.
Extra tipp:
A kinyomkodott szirmokat vétek lenne eldobnunk. Készítsünk belőle kényeztető arcpakolást. A rózsa megszépíti a bőrt, felfrissíti, nyugtatja a fáradt szem környékét, csökkenti a ráncok kialakulását.
A cikk a Fanny magazinban jelent meg. Keresd a magazint minden szerdán az újságárusoknál!
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.