Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Praktikus

Így lesz krémes a tojássárgája

Így lesz krémes a tojássárgája
Pontosan tudod, mit kell tenni, ha az áll egy receptben, hogy „a tojássárgáját vízfürdőben kikeverjük”? Ismerd meg az alapszabályokat, és nem fog többé fejtörést okozni, hogy mennyire legyen forró a vízfürdő vagy miben, hogyan és meddig kell keverni a tojássárgáját.

Tojássárgája

A tojássárgájában található, egymástól elkülönülő vizet és zsiradékot keveréssel lehet egyenletesen eloszlatni. Az így létrejövő emulziót a tojássárgájában szintén előforduló lecitin stabilizálja, vagyis körbeöleli a zsírmolekulákat, és meggátolja, hogy újra összekapcsolódjanak egymással. Minél frissebb a tojás, annál több benne a lecitin és annál homogénebb az emulzió.

Tipp
Selymesebb lesz a majonéz, ha először magából a tojássárgájából keversz emulziót, és csak utána kezded el hozzáadni az olajat. Édes szószok és tészták esetén rögtön beledolgozhatod a cukrot a tojássárgájába.

Vízfürdő

Meleg vízfürdőben keverve a tojássárgája jobban megköti a levegőt, és ennek köszönhetően lazább lesz a piskótatészta. Fontos tudni, hogy 85 fok felett a tojássárgája kicsapódik. Az optimálisnak tekinthető 65 fokos keverési hőmérséklet eléréséhez helyezd a keverőtálat a tűzhelyen kb. 80 fokosra melegített vízbe úgy, hogy ne érintkezhessen az edény aljával. Ha nincs hőmérőd, figyeld a vizet: akkor jó, ha az aljáról apró buborékok gyöngyöznek felfelé.

Némileg hidegebb víz esetén nincs gond, csupán hosszabb ideig kell keverni a tojássárgáját. A lobogó vizet azonban hűtsd le hideg hozzáadásával vagy húzd le az edényt a tűzről egy rövid időre, miközben folytatod a keverést!

Tipp
Bármennyire vigyáztál, kicsapódott a tojássárgája? Némi szerencsével megmentheted, ha késlekedés nélkül néhány csepp jéghideg vizet adsz hozzá. Ez gyorsan csökkenti a hőmérsékletet.

Keverőtál

A vízfürdő egyenletes melegét egy fém- vagy porcelántál veszi át a legkönnyebben. A fémből készült gyorsabban felmelegszik, de gyorsabban le is hűl. A porcelán lassabban vezeti a hőt, viszont tovább megtartja.

A tojássárgáját gyorsan és erőteljesen kell keverni. Ehhez kellően nagy tálra van szükség, amelyből nem fröcsög ki a massza. A legjobb egy félgömb alakú fém habüst, de megfelel egy öblös tál is.

Keverési idő

A kézi mixerrel vagy konyhai robotgéppel könnyedén létrehozható és hagyományos habverővel is viszonylag gyorsan előállítható emulzió még nem krém, hiszen tovább kell verni a vízfürdőben, amíg besűrűsödik. Kézzel ez elég fárasztó, mert közben nem szabad szünetet tartani. Kezdetben az intenzív sárga folyadékban nagy, szabálytalan légbuborékok látszódnak, majd 7-10 perc (nagy teljesítményű robotgépnél kb. 2 perc) múlva a massza fokozatosan elkezd fehéredni, továbbá az egyre kisebb és azonos nagyságú légbuborékok már nem pukkannak szét. A kész tojáskrém világossárga színű, és állaga a folyékony mézhez hasonlítható.

Ekkor már nyugodtan beledolgozhatod a készítendő mártás, szósz vagy tészta többi hozzávalóját, mert biztosan nem fog szétesni.

11 TIPP A TÖKÉLETES TÜKÖRTOJÁSHOZ >>>

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A TOJÁSHAB >>>

18 TOJÁSOS TIPP, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.