Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Praktikus

Így lesz tökéletes a csokimáz: 3+1 trükk, ami segít!

Minőségi csokit használjuk fel a máz készítéséhez
Mindegy, hogy vízgőz felett olvasztod fel, kevergetve főzöd vagy főzés nélkül készíted, a csokimáz esetén a legfontosabb, hogy szép fényes legyen, egyenletesen szétterüljön a süteményen, és szeleteléskor ne törjön meg! Mutatjuk a tökéletes csokimáz készítéséhez a trükköket.

Csokimázat készíteni csöppet sem bonyolult feladat. Valójában többféle módon is készülhet: kakaóporral és vajjal, és persze magas kakaótartalmú csokoládéból is. Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira könnyen el is lehet rontani, hiszen a siker nagyon apró részleteken múlik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes csokimázat.

Így lesz tökéletes a csokimáz (Shutterstock)
Így lesz tökéletes a csokimáz (Shutterstock)

1. Csokimáz olvasztott csokoládéból

Tördeld darabokra a süteményreceptben megadott mennyiségű tortabevonót vagy csokoládét, majd olvaszd fel vízgőz felett. Nyílt lángra nincs szükség, mert a tej- és a fehér csokinak elég 40-45 fok, az étcsokinak 45-50 fok. A gőz se legyen túl forró, máskülönben a csoki összeugrik. A masszát hagyd kihűlni, majd ismét olvaszd fel, és csak ezután keverd bele az előírt mennyiségű vajat, esetleg margarint. (Általában feleannyi vaj kell, mint csoki. Túl sok zsiradéktól a máz folyós marad. A fehér csokoládét zsiradék nélkül kell felolvasztani.) Az ét- és a tejcsokit akár keverheted is egymással. Adhatsz hozzájuk 2-3 csepp citromlevet, hogy a máz fényesebb legyen.

2. Csináld úgy, mint a profik!

Ennek a módszernek a sikere a temperálásban rejlik, vagyis hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletét változtatva érjük el a kívánt állagot. A profik először a csoki kétharmadát kezdik el megolvasztani a gőz fölött, majd ha már nem darabos, folyamatos kevergetés mellett hozzáadják a maradékot, és a kissé lehűlt masszát újra felmelegítik. A csokimázat azonnal kend a süteményre vagy a tortára, és egyengesd el. Fogyasztás előtt időben vedd ki a sütit a hűtőből, mert ha túl hidegen szeleteled, akkor a csokimáz töredezni fog.

Számtalan módon használhatjuk fel a csokimázat (Shutterstock)
Számtalan módon használhatjuk fel a csokimázat (Shutterstock)

3. Kakaóporból főzött csokimáz

Egy jól bevált házi recept szerint lassú tűzön olvassz fel állandó keverés mellett 10 dkg puha vajat 10 dkg porcukorral és 3 enyhén púpozott ek kakaóporral együtt. Szükség esetén max. 3 ek vízzel hígíthatod. Amikor már nem érezni a cukorszemcséket, öntsd a krémesen egynemű masszát a bevonandó tészta tetejére, és gyorsan simítsd el.

Ez a csokimáz szép testes bevonatot ad, a kellően keményre dermed, és nem törik, nem mázolódik. A készítéséhez legjobb a 20-22 százalékos keserű kakaópor, az instant nem jó. A kristálycukor sem felel meg, mert nehezebben oldódik, mint a porcukor és előfordulhat, hogy a máz szemcsés marad. A bevont sütemény szeleteléséhez forró vízbe mártott vékony pengéjű, éles kést használj.

CSOKIKRÉM TORTÁBA >>>

A kiváló csokimáz alapja a minőségi csokoládé (Shutterstock)
A kiváló csokimáz alapja a minőségi csokoládé (Shutterstock)

4. Főzés nélkül kevert máz

20 dkg átszitált porcukrot alaposan keverj össze 2 ek kakaóporral, 2 ek napraforgóolajjal és 3 ek forró vízzel. A porcukrot kiválthatod xillittel. Az olaj szép fényt ad a bevonatnak. Vigyázz a vízzel, nehogy túl folyós legyen a máz. Ha kissé keménynek érzed, forró vízbe mártott széles pengéjű késsel könnyen elegyengetheted a tésztán. (Bár a hozzávalókat nem szükséges összefőzni, nem árt, ha a végén forrásig melegíted őket.) Az ilyen mázzal megkent süteményt ne tedd a hűtőbe, és ne takard le, máskülönben nem köt meg a bevonat. Hűvös helyen hagyd megszilárdulni néhány óra alatt.

Csokis receptek a Mindmegettén >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.