Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Praktikus

Így főzz olyan bablevest, mint nagyi - 8 tipp, hogy tökéletes legyen!

Jókai-bableves
Babot az egész világon főznek, a németek és a csehek isteni csülköt sütnek, de a kettőt együtt csak a magyarok tudják kiválóan elkészíteni. Legyél te is profi!

Egy jó recept önmagában nem elég, ha nem ismered a fortélyokat. Az alapanyagoktól kezdve beavatunk a sikert garantáló kis titkokba.

1. Csülök

Az első csülök 60-90 dkg között van. A húsosabb hátsó 1 kg-nál kezdődik és 1,5 kg-nál is több lehet. A bőr és a hús között vastag zsírszövet található. Több színhúst a hátsó csülköktől remélhetsz.

A hentesnél kapható hagyományos eljárással füstölt csülköt sózzák, esetleg pácfűszerekkel is ízesítik. Ezt mindenképpen be kell áztatni, hogy kiázzon a só és a hús magába szívjon egy kis nedvességet. Hideg vízben kezdd el főzni.

A hűtőpultban, vákuumcsomagolásban kínált gyorspácolt csülköt általában vízmegkötő anyagokkal kezelik, ezért nincs kiszáradva. Rövidebb idő alatt megpuhul, mint a hagyományosan pácolt-füstölt. Forró vízben tedd fel a tűzre.

2. Kukta vagy fazék?

A megmosott, tisztára kapargatott csülköt takarék lángon kell főzni, amíg a hús szinte magától leválik a csontról. A főzési idő a csülök súlyának kb. másfélszerese (pl. egy 2 kg-os darabnál 3 óra).

Ha nem akarsz sokáig a konyhában rostokolni, vedd elő a jó öreg kuktát. A csaknem megpuhult csülköt a lével együtt tedd át a kuktából egy fazékba, mert abban könnyebb ellenőrizni a hús állapotát, illetve a fűszerezést.

3. Füstölt hús és kolbász

Az igazán tartalmas bablevesbe a csülök társaságába kerülhet még füstölt oldalas vagy bordaporc, továbbá nem hiányozhat mellőle egy szál jóféle lángolt, csabai vagy házi füstölt kolbász.

4. Bab

A fehér gyöngybab is megfelel, de a nagy szemű tarka szép színt ad a levesnek.

A szárazbabot ugyanúgy be kell áztatni éjszakára, mint a füstölt csülköt. Külön edényben önts rá hideg vizet, és másnap tiszta vízben, külön kezdd el főzni. Közben adj hozzá néhány merőkanálnyit a csülök főzővizéből, és csak a végén, kóstolás után igazítsd ki az ízeket, nehogy elsózd a levest.

5. Zöldségek

A hagymát és a fokhagymát is aprítsd finomra. 
A gyökérzöldségeket (sárgarépát, fehérrépát, zellert) karikázd, illetve darabold fel. Ha a répákat hasábokra vágod, ne legyenek hosszabbak 6-8 cm-nél, de még jobb, ha beleférnek a kanálba. Jobb ízük lesz, ha a csülök főzőlevéről leszedett zsírban átpirítod őket.

6. Ízesítés

A csülök főzőleve miatt óvatosan adagold a sót! A szokásos fűszerek (szemes bors, lehetőleg friss babérlevél, fokhagymagerezd, pirospaprika, esetleg majoránna) mellett a borókabogyó és néhány csepp tárkonyecet pikáns ízt ad, a borsikafű pedig csökkenti a bab okozta felfúvódást. (Ezekkel csínján bánj, mert nem mindenki szereti az ízüket.)

Tálaláskor hintsd meg a levest frissen aprított petrezselyem- vagy zellerzölddel, továbbá készíts az asztalra hegyes erős paprikát és tejfölt, amiből mindenki vehet magának.

7. Rántás vs. habarás

A hagyományos rántáshoz disznózsíron pirítsd világosra a lisztet, törött pirospaprikát adj hozzá és a csülök kihűlt főzővizével felöntve keverd csomómentesre.

Kicsit macerásabb, ha a csülök főzőlevéről leszedett zsiradékon megpirítasz egy kevés felkarikázott lángolt kolbászt (csak annyira, hogy ne száradjon ki), majd kiszeded és a visszamaradt ízes zsiradékon pirítod világosra a lisztet.

Habarás esetén habverő segítségével keverj némi lisztet egy pohár tejfölbe, és vékony sugárban csorgatva dolgozd a levesbe. Forrald össze, húzd le a tűzről, végül ízesítsd fehérborecettel és csipetnyi porcukorral.

8. Csipetke

Nem kötelező, de felteszi az i-re a pontot. Dolgozz össze egy tojást csipetnyi sóval, 10 dkg liszttel és annyi vízzel, hogy ruganyos, kemény tésztát kapj. Lisztes kézzel csipkedj belőle kis darabokat a forrásban levő levesbe az utolsó 5 percben.

Nem számít szentségtörésnek, ha friss fehér kenyeret adsz helyette, illetve ha nokedlivel, vagy más típusú friss tésztával pl. derelyével szolgálod fel.

Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti >>> 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.