Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Praktikus

Ezzel a pofonegyszerű trükkel megmenthető a túlfőtt tészta

Tésztafőzés /Fotó: Shutterstock
A tésztafőzés egyszerűnek tűnik, ám közel sem gyerekjáték. Nagyon sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy tökéletes legyen a főtt tészta, kezdve a tészta kiválasztásától, a sós vízen át a pontos főzési idő betartásáig. Nem véletlen, hogy könnyű hibázni.

A leggyakoribb hiba, amit tésztafőzés során elkövetünk, hogy túlságosan puhára főzzük a tésztát. A tészta akkor tökéletes és akkor a legfinomabb, ha al dentére, azaz fogkeményre főzzük, ám ezt a pillanatot könnyű elszalasztani, főleg ha mást is csinálunk a konyhában. Nincs azonban akkor sem veszve minden, ha túlfőtt a tészta, ugyanis egy egyszerű trükkel megmenthetjük az ételt!

Hogyan mentsük meg a túlfőzött tésztát?

Az első és legfontosabb, hogy amilyen gyorsan csak lehet, leállítsuk a főzési folyamatot. A túlfőtt tésztát szűrjük le és mossuk át nagyon hideg vizzel. Akár egy-két jégkockát is tehetünk a tészta tetejére, hogy minél előbb kihűljön. Ha ugyanis csak leszűrjük és benne hagyjuk a forró főzőedényben, akkor a tészta a csepegtetés után is tovább fő a saját és az edény hőjének köszönhetően, azaz csak még rosszabb lesz a végeredmény.

A túlfőtt tésztát azonnal le kell hűteni /Fotó: Shutterstock
A túlfőtt tésztát azonnal le kell hűteni /Fotó: Shutterstock

Az átmosással viszont nemcsak lehűtjük a túlfőtt tésztát, hanem le is mossuk róla a felesleges keményítőt. Ez a kötőanyag okozza ugyanis azt, hogy a túlfőtt tészta állaga gumiszerű lesz. Miközben az átmosás a túlfőtt tésztának jót tesz és kissé megszilárdítja a hideg víz, addig az al dentére főtt tésztát elrontja, ugyanis lemossuk róla a keményítő, ami segít abban, hogy a szósz megtapadjon a fogkeményre főtt tésztán.

Mire használhatjuk a túlfőtt tésztát?

Ha sikerül időben leállítani a főzési folyamatot, és lehűtjük a tésztát, akkor fel tudjuk használni bármire. Ha azonban szeretnénk biztosra menni, akkor az átmosás és csepegtetés után tegyük a hűtőbe és tartsuk ott a tálalásig és használjuk fel tésztasalátákhoz – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.