Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Praktikus

Ezzel a pofonegyszerű trükkel megmenthető a túlfőtt tészta

Tésztafőzés /Fotó: Shutterstock
A tésztafőzés egyszerűnek tűnik, ám közel sem gyerekjáték. Nagyon sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy tökéletes legyen a főtt tészta, kezdve a tészta kiválasztásától, a sós vízen át a pontos főzési idő betartásáig. Nem véletlen, hogy könnyű hibázni.

A leggyakoribb hiba, amit tésztafőzés során elkövetünk, hogy túlságosan puhára főzzük a tésztát. A tészta akkor tökéletes és akkor a legfinomabb, ha al dentére, azaz fogkeményre főzzük, ám ezt a pillanatot könnyű elszalasztani, főleg ha mást is csinálunk a konyhában. Nincs azonban akkor sem veszve minden, ha túlfőtt a tészta, ugyanis egy egyszerű trükkel megmenthetjük az ételt!

Hogyan mentsük meg a túlfőzött tésztát?

Az első és legfontosabb, hogy amilyen gyorsan csak lehet, leállítsuk a főzési folyamatot. A túlfőtt tésztát szűrjük le és mossuk át nagyon hideg vizzel. Akár egy-két jégkockát is tehetünk a tészta tetejére, hogy minél előbb kihűljön. Ha ugyanis csak leszűrjük és benne hagyjuk a forró főzőedényben, akkor a tészta a csepegtetés után is tovább fő a saját és az edény hőjének köszönhetően, azaz csak még rosszabb lesz a végeredmény.

A túlfőtt tésztát azonnal le kell hűteni /Fotó: Shutterstock
A túlfőtt tésztát azonnal le kell hűteni /Fotó: Shutterstock

Az átmosással viszont nemcsak lehűtjük a túlfőtt tésztát, hanem le is mossuk róla a felesleges keményítőt. Ez a kötőanyag okozza ugyanis azt, hogy a túlfőtt tészta állaga gumiszerű lesz. Miközben az átmosás a túlfőtt tésztának jót tesz és kissé megszilárdítja a hideg víz, addig az al dentére főtt tésztát elrontja, ugyanis lemossuk róla a keményítő, ami segít abban, hogy a szósz megtapadjon a fogkeményre főtt tésztán.

Mire használhatjuk a túlfőtt tésztát?

Ha sikerül időben leállítani a főzési folyamatot, és lehűtjük a tésztát, akkor fel tudjuk használni bármire. Ha azonban szeretnénk biztosra menni, akkor az átmosás és csepegtetés után tegyük a hűtőbe és tartsuk ott a tálalásig és használjuk fel tésztasalátákhoz – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.