A leggyakoribb hiba, amit tésztafőzés során elkövetünk, hogy túlságosan puhára főzzük a tésztát. A tészta akkor tökéletes és akkor a legfinomabb, ha al dentére, azaz fogkeményre főzzük, ám ezt a pillanatot könnyű elszalasztani, főleg ha mást is csinálunk a konyhában. Nincs azonban akkor sem veszve minden, ha túlfőtt a tészta, ugyanis egy egyszerű trükkel megmenthetjük az ételt!
Az első és legfontosabb, hogy amilyen gyorsan csak lehet, leállítsuk a főzési folyamatot. A túlfőtt tésztát szűrjük le és mossuk át nagyon hideg vizzel. Akár egy-két jégkockát is tehetünk a tészta tetejére, hogy minél előbb kihűljön. Ha ugyanis csak leszűrjük és benne hagyjuk a forró főzőedényben, akkor a tészta a csepegtetés után is tovább fő a saját és az edény hőjének köszönhetően, azaz csak még rosszabb lesz a végeredmény.
Az átmosással viszont nemcsak lehűtjük a túlfőtt tésztát, hanem le is mossuk róla a felesleges keményítőt. Ez a kötőanyag okozza ugyanis azt, hogy a túlfőtt tészta állaga gumiszerű lesz. Miközben az átmosás a túlfőtt tésztának jót tesz és kissé megszilárdítja a hideg víz, addig az al dentére főtt tésztát elrontja, ugyanis lemossuk róla a keményítő, ami segít abban, hogy a szósz megtapadjon a fogkeményre főtt tésztán.
Ha sikerül időben leállítani a főzési folyamatot, és lehűtjük a tésztát, akkor fel tudjuk használni bármire. Ha azonban szeretnénk biztosra menni, akkor az átmosás és csepegtetés után tegyük a hűtőbe és tartsuk ott a tálalásig és használjuk fel tésztasalátákhoz – olvasható a Daily Meal cikkében.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.