Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Praktikus

Ne rohanj rögtön a boltba! 9 konyhai eszköz amit villámgyorsan helyettesíthetsz

tojás szétválasztása
Ha szeretsz a konyhában kísérletezni, bizonyára elgondolkodtál már azon, érdemes-e beruházni egy-egy extrább darabra. Megmutatjuk, hogyan helyettesíthetsz közülük jó néhányat minden otthonban megtalálható tárgyakkal!

1. Késélező

Rendszeres használat mellett még a minőségi vágószerszám éle is elkopik, ez pedig nemcsak bosszantó, hanem balesetveszélyes is. Drága - és sok estben a pengét roncsoló - késélező helyett használj kerámiabögrét a művelethez! Fordítsd lefelé a konyhapulton, tartsd stabilan az egyik kezével, fektesd rá a kés lapját, majd 45 fokos szögben húzd végig a bögre peremén, a nyelétől a hegyéig. Ismételd meg néhányszor a mozdulatot, aztán fordítsd meg, hogy a másik oldalát is megélezhesd.

2. Kekszkiszúró

Ezek az apró kellékek hajlamosak elveszni a szekrény mélyén. Nos, az egyszerű, kör alakú kekszeket szűk szájú pohárral vagy befőttesüveggel is kiszaggathatod. Használat előtt ugyanúgy mártsd lisztbe a szájukat, így nem ragad rájuk a tészta.

3. Tojásszétválasztó

A nagymamánk biztosan jót kacagna ezen az eszközön, de a kezdő háziasszonyok számára hasznos segítség lehet. Ennek híján használj szűrőkanalat: tartsd egy tál fölé, és üsd bele a tojást. A sárgája a kanálban marad, a fehérje pedig az apró lyukakon át a tálba folyik. A másik megoldás, ha egy fél literes, műanyag üdítős üveget összepréselünk, és óvatosan a tálba felütött egész tojások fölé tartva, a sárgájákat óvatosan kiszippantjuk a fehérjetengerből.Ebben a videóban ezt a módszert alkalmazzuk a bécsi túrós palacsinta elkészítésekor - működik!

4. Meggymagozó

Több megoldás közül is választhatsz. Az egyik módszerhez egy műanyag tölcsérre lesz szükséged: fordítsd fejjel lefelé, aztán tedd a csövére a cseresznyét vagy a meggyet és nyomja le! A másikhoz egy szélesebb szívószál és egy üres borosüveg kell: ültesd a gyümölcsöt az üveg szájára, a szárával felfelé. Ezt tépd le, majd egy határozott mozdulattal szúrd a helyére a szívószálat! A mag az üvegbe pottyan, ahonnan könnyen eltávolítható.

5. Húsklopfoló

Elsőre sokkolóan hangzik, de ha belegeondolsz, teljesen logikus: ha nincs klopfolód, megteszi egy tiszta, és műanyag tasakba burkolt kalapács is. Olcsó és tökéletes alternatíva lehet ugyanakkor egy tiszta konyharuhába, vagy a kaplapácsos példához hasonlóan műanyag tasakba csomagolt konzerv, amely kellően súlyos ahhoz, hogy megpuhítsa és kilapítsa a hús vastagabb rostjait.

6. Spirálozó

Az utóbbi évek legnagyobb slágere ez az ügyes kis eszköz, amivel hajszálvékony és hosszú csíkokra vághatsz különféle zöldségeket a salátához (lásd a lenti videót) vagy például a nagyon népszerű cukkinispagettihez. Hátránya, hogy nem túl olcsó, ráadásul másra nem igazán használható. Egyszerűbb megoldás a zöldséghámozó, ezzel körbehámozva hasonlóan vékony szeleteket gyárthatsz!

7. Habverő

Bár ez egy kicsit több fizikai munkát és izomerőt igényel, de a tojáshabot akár két villa segítségével is felverheted. Válassz ki két egyforma nagyságú és szárú villát, és fordítsd szembe a kettőt, így a fejük együtt a habverő alakjához hasonlít. Gumizd össze a szárukat, és már használhatod is a diy-eszközt. Ezzel a módszerrel több levegő kerül a tojásfehérjébe, így az még levegősebb lesz!

8. Sütőbab

A más néven pitesúlynak is hívott eszközre nincs túl gyakran szüksége, hacsak nem ipari mennyiségben gyártja a sütiket. Ha igen, akkor talán megéri a kerámiaváltozatára beruházni, de mivel az ára igencsak borsos, azt javasoljuk, próbálja ki helyette az egyszerű száraz babot vagy estleg a nyers rizst. Bár sütés után ezeket megenni már nem lehet, de az úngyevezett vaksütéshez még bármikor újra felhasználhatja. A lényeg, hogy a pitetészta és a pitesúly közé kerüljön még egy réteg sütőpapír!

9. Habzsák

Nem túl környezetbarát megoldás, de ha épp sürgősen szükséged lenne rá, egyszerűen töltsd a krémet vagy a habot egy tiszta nejlonzacskóba, és nyomkodd annak egyik sarka felé, majd ezt ollóval vágd le. Vigyázz, ne legyen se túl nagy, se túl kicsi a lyuk! Szorítsd össze a zacskó száját a krém fölött, és már használhatod is!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.