Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Praktikus

Itt a válasz: ennyi idő alatt érik roppanósra a kovászos uborka

Most, hogy végre itt az igazi nyári meleg, hivatalosan is elkezdődött a kovászosuborka-szezon! Bár az időjárás nem mindig kedvez ennek a napon érlelt savanyúságnak, a közhiedelemmel ellentétben akkor is érdemes nekiállni, ha a meteorológia több esőfelhőt ígér, mint napsütést – sőt! Mondjuk máris, hogyan készítsd, hová tedd, és hány nap alatt lesz tökéletesen érett és roppanós!

Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül! A kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van néhány alapszabály, amiket érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény.

  1. A kovászos uborka elkészítéséhez egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogass össze. Kovászoláshoz legjobb a 8­-10 cm-­es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és aprók a magjai, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre. Az alaposan megmosott uborkák végeit vágd le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáld meg mindet villával, vagy hosszában hasítsd be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz.
  2. Gondosan mosogasd el az üveget, és tegyél kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudod állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillented. A résekbe dugdoss kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyél kaprot.
  3. Bőven forralj sós vizet, és bolondítsd meg a lét a saját szád íze szerint fokhagymával, tormával, borssal vagy akár korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsd az uborkára úgy, hogy teljesen ellepje.
  4. Az erjedési folyamat beindításához fektess az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsd meg a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedd le egy kistányérral, majd forgasd félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés.

FONTOS! Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedd, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik!

Hány nap alatt lesz tökéletes a kovászos uborka?

A kovászos uborkát meleg helyen, de nem tűző napon kell érlelni; akár bent a lakásban is csinálhatod, feltéve, hogy tartósan legalább 25 Celsius fokos a hőmérséklet. Ha meleg van, 3-5 nap alatt elkészül – írja a Ripost. A legjobb módszer az ellenőrzésre, ha kiveszel egyet, és megkóstolod, hogy kellőképpen „érett"-e már. Az a legfontosabb, hogy semmiképp se hagyd magára a beindított kovászolást, mert könnyen túlerjedhet a kovászos uborka, amikor nem csak hogy puha lesz, de az íze is tönkremegy!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.