15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

Itt a válasz: ennyi idő alatt érik roppanósra a kovászos uborka

Most, hogy végre itt az igazi nyári meleg, hivatalosan is elkezdődött a kovászosuborka-szezon! Bár az időjárás nem mindig kedvez ennek a napon érlelt savanyúságnak, a közhiedelemmel ellentétben akkor is érdemes nekiállni, ha a meteorológia több esőfelhőt ígér, mint napsütést – sőt! Mondjuk máris, hogyan készítsd, hová tedd, és hány nap alatt lesz tökéletesen érett és roppanós!

Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül! A kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van néhány alapszabály, amiket érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény.

  1. A kovászos uborka elkészítéséhez egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogass össze. Kovászoláshoz legjobb a 8­-10 cm-­es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és aprók a magjai, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre. Az alaposan megmosott uborkák végeit vágd le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáld meg mindet villával, vagy hosszában hasítsd be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz.
  2. Gondosan mosogasd el az üveget, és tegyél kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudod állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillented. A résekbe dugdoss kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyél kaprot.
  3. Bőven forralj sós vizet, és bolondítsd meg a lét a saját szád íze szerint fokhagymával, tormával, borssal vagy akár korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsd az uborkára úgy, hogy teljesen ellepje.
  4. Az erjedési folyamat beindításához fektess az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsd meg a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedd le egy kistányérral, majd forgasd félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés.

FONTOS! Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedd, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik!

Hány nap alatt lesz tökéletes a kovászos uborka?

A kovászos uborkát meleg helyen, de nem tűző napon kell érlelni; akár bent a lakásban is csinálhatod, feltéve, hogy tartósan legalább 25 Celsius fokos a hőmérséklet. Ha meleg van, 3-5 nap alatt elkészül – írja a Ripost. A legjobb módszer az ellenőrzésre, ha kiveszel egyet, és megkóstolod, hogy kellőképpen „érett"-e már. Az a legfontosabb, hogy semmiképp se hagyd magára a beindított kovászolást, mert könnyen túlerjedhet a kovászos uborka, amikor nem csak hogy puha lesz, de az íze is tönkremegy!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.