A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

Üres fémdoboz helyett ezt használd, ha házi kürtőskalácsot készítesz

Shutterstock
A kürtőskalács az ünnepi időszak egyik legkedveltebb édessége, amit otthon is könnyen elkészíthetünk. Nem a legegyszerűbb desszert, de nem is kell cukrászmesternek lenni ahhoz, hogy finomra sikerüljön. Mutatjuk a házi kürtőskalács receptjét, és azt is eláruljuk, mire tekerheted fel, ha épp nincs kéznél üres fémdoboz.

A kürtőskalács igazi fesztiváldesszert, így nem hiányozhat a karácsonyi vásárokból sem. A hungarikum eredeti recept szerint faszénparázs felett készül, de otthon a sütőben is megsüthetjük, csak egy jó recept kell hozzá. Na meg persze valamilyen eszköz, amire feltekerhetjük a tésztát. Erre pedig kézenfekvő megoldás az üres fémdobozok használata, viszont nem mindig állnak rendelkezésre. Hogy ne kelljen emiatt bevásárolni, majd több doboz tartalmát elfogyasztani, mutatjuk, milyen praktikus módszerrel helyettesítheted a sörösdobozokat. Ingyen van, és biztos, hogy a te konyhaszekrényedben is ott lapul. 

Egy édes kürtőskalács jó kedvre derít a leghidegebb téli napokon is! 
FOTÓ: MINDMEGETTE

Így készül a házi kürtőskalács 

A hagyományos kürtőskalácsot kelt tésztából sütik, amit egy erre a célra tervezett hengerre tekernek fel, majd cukorba forgatják, hogy kialakuljon a roppanós, karamellizált cukorréteg. A frissen kisült kalácsokat ezután ízlés szerint ízesíthetjük: forgathatjuk dióba, fahéjba, kakaóporba, kókuszreszelékbe, sőt, akár liofilizált gyümölcsök is kerülhetnek a külsejére. A kürtőskalács széles körben népszerű desszert, ezért nem csoda, hogy sokan kísérleteznek különlegesebbnél különlegesebb variációkkal. Így például létezik fagyival vagy pisztáciakrémmel töltött kürtőskalács, de a bejglivel keresztezett változatát is megálmodták már. 

A kürtőskalács sütéséhez használt speciális henger szinte pont olyan, mint az otthoni nyújtófa 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A variációknak csak a képzelet szab határt, és otthon is bátran kikísérletezhetjük a kedvencünket. De az elterjed fémdobozon sütés helyett létezik egy sokkal egyszerűbb praktika is, amihez a szükséges eszköz nem kerül pénzbe, mert ott lapul minden háziasszony konyhájában. A szóban forgó kellék nem más, mint a nyújtófa. A henger alakú eszköz tökéletesen helyettesíti a hagyományos kürtőskalácssütő hengert, és még a fémdoboznál is jobb. Az alábbi videón jól látszik, hogy ezzel a módszerrel nagyobb kalács készül, amit aztán több részre oszthatunk, és megtölthetjük, vagy magában is elfogyaszthatjuk. 

Kürtőskalács sütőben sütve – a bevált recept

A kürtőskalács készítése elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nem ördöngösség. Persze használhatunk bolti tésztát, amit csak ki fel kell vágni csíkokra, de a házi mindig finomabb. Mutatjuk a hozzávalókat, és az elkészítést is videón, így garantált lesz a siker! 

Hozzávalók: 

  • 3 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj

A kenéshez:

  • olvasztott vaj

A forgatáshoz:

  • kristálycukor
  • durvára vágott dió, mogyoró vagy kókuszreszelék

Nézd meg, hogyan készül a házi kürtőskalács! 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.