Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Praktikus

A kovászos uborka méltó ellenfele: így készül a házi savanyú káposzta

Vannak, akik uborkapártiak, és vannak, akik az apróra vágott savanyú káposztát szeretik jobban. Nekik kedvezünk most a legfinomabb házi savanyú káposzta receptjével.

A nyár abszolút kedvenc évszak a szorgos háziasszonyok körében. Ilyenkor lehet befőttezni, lekvárt főzni, szörpöt készíteni, és a télire való savanyúságot is most érdemes eltenni – csak el ne fogyjon addigra.

A savanyú káposzta nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges csemege is (Fotó: Shutterstock)
A savanyú káposzta nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges csemege is (Fotó: Shutterstock)

A savanyú káposzta fogyasztásának előnyei

A fermentálással vagy kovászolással eltett zöldségek igen egészségesek, mindenképpen helyük van egy kiegyensúlyozott étrendben. Hogy pontosan miért éri meg rendszeresen fogyasztani? Nos, mert

  • rengeteg vitamint tartalmaz: kiemelkedő például a benne lévő C-vitamin-mennyiség, ami az ajánlott napi bevitel kb. 30%-át fedezi, ha 100 g káposztát fogyasztunk,
  • egészségvédő hatású: a vitaminok mellett jótékony baktériumoknak, a probiotikumoknak is remek forrása,
  • segít az emésztésben: a probiotikumok megszüntetik a puffadás, a hasmenést, emellett a káposzta olyan enzimekben is bővelkedik, melyek a táplálék lebontásában játszanak szerepet, megkönnyítve ezzel a szervezet számára az emésztést,
  • előremozdítja a fogyást: magas rosttartalma révén teltségérzetet biztosít, miközben kalóriatartalma alacsony,
  • elűzi a stresszt: az egészséges bélflóra és az erős immunrendszer biztosítása által hozzájárul a jobb közérzet fenntartásához,
  • jót tesz a csontoknak és a szív-ér rendszernek: a C-vitamin mellett kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik, amik többek közt a csontok és a szív egészségéért felelősek.

Így készítsd el

A fermentálás (azaz savanyítás) az egyik potenciális tartósítási mód, de a ripost.hu szerkesztősége gondolt egyet, és úgy készítette el a savanyú káposztát is, akár a kovászos uborkát.

Hozzávalók:

  • 1 fej zsenge káposzta
  • 1 csokor kapor
  • 2 szelet kenyér
  • 2,5 liter víz

Elkészítése:

  1. Jó alaposan megmossuk a káposztát, majd legyaluljuk, vagy éles késsel vékony csíkokra vágjuk.
  2. Sterilizáljuk a befőttesüveget, majd belepakoljuk a hozzávalókat: először a kapor egyharmadát, majd rá a káposztát, egészen az üveg feléig. Majd mehet rá még egy kevés kapor, ismét káposzta, végül kaporral zárjuk.
  3. Sóoldatot készítünk: a vízhez literenként egy csapott evőkanál sót adunk, alaposan elkeverjük, felforraljuk, majd langyosra hűtve a káposztára öntjük.
  4. Az egész tetejére rátesszük a két szelet kenyeret. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, alá pedig egy tálcát vagy tálat, hogy az esetleg kifutó lét felfogja. Meleg helyen tárolva 3-4 nap alatt elkészül.

De garantáltan rövidebb idő alatt fogy el…


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.