Ha a főzéshez szükséges alapanyagokról, vagy az elfogyasztani kívánt élelmiszerekről van szó, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a frissebb jobb. De ez nem jelenti azt, hogy ki kell dobni azokat a zöldségeket, pékárukat vagy akár csipszeket, amelyek már picit megfonnyadtak, megpuhultak. Martha Stewart útmutatásit követve spórolhatunk és finomakat is ehetünk.
Sokszor előfordul, hogy a szupermarketből hazavitt zöldségek gyorsan megpuhulnak, fonnyadtak lesznek, hiába tesszük egyből a hűtőbe. Ennek az az oka, hogy a hűtőszekrényben száraz hideg van, és így a zöldségben lévő nedvesség gyorsan elpárolog. Ezt megelőzhetjük, ha a zöldségeket nedves papírtörlőbe csomagoljuk, és újrafelhasználható, visszazárható zacskóban tároljuk. Így a zöldek nedvességhez jutnak a papírtörlőből, és tovább frissek maradnak. Ha nem voltunk ilyen elővigyázatosak, jöhet a jeges vizes trükk! Egyszerűen merítsük jeges vízbe a zöldségeket, fűszernövényeket, majd hagyjuk őket megszáradni egy papírtörlőn vagy tiszta konyharuhán.
Nincs annál rosszabb, mint a tegnap még ropogós kenyeret ma puhán majszolni… A jó hír az, hogy egyszerűen újra ropogóssá tehetjük: melegítsük elő a sütőt 230 fokra, majd nedves kézzel simítsuk végig a kenyér héját. Tegyük a forró sütőbe a kenyeret kb. 5 percre. Az idő a kenyér méretétől függően változhat!
Ha a megpuhult csipsz felfrissítéséről van szó, a legjobb, ha az air fryert hívjuk segítségül. A forró levegős sütőben kb. 2-4 percig melegítve a megpuhult burgonya- vagy más zöldségcsipszek újra ropogóssá válnak.
A keksz is ropogósan finom, hiszen puhán olyan érzés beleharapni, mintha kartonpapírt majszolnák… A megoldás? Helyezzük a kekszeket egy rétegben egy sütőlapra, és alacsony hőfokon melegítsük fel 4-5 perc alatt a kekszeket.
A levegőt kapott barna cukor könnyen kemény tömbbé áll össze. Ha a süteménybe, krémekbe azonnal szükségünk van pergő cukorszemekre, hívjuk segítségül a mikrót: tegyük a cukrot egy mikrózható edénybe, fedjük le egy ruhával, és 20 másodpercre tegyük a sütőbe.
Ha van egy kis időnk, egyszerűen csak tegyünk egy fél almát a cukortartó edénybe, és kb. 24 óra alatt a cukor újra puha, jól kezelhető lesz.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.