15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

Te tudod, hogy pontosan mennyi lé van egy citromban? Eláruljuk!

Citromlé / Fotó: Shutterstock
Gondolkoztál már valaha azon, hogy mennyi lé lehet egy citromban? Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, természetesen azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem mindegyik citrom egyforma méretű.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, egy normál méretű citrom körülbelül 2-3 evőkanál levet tartalmaz, de az Allrecipes cikke szerint menjünk inkább biztosra, ezért maradjunk a 2 evőkanálnyi mennyiségnél. Ez azt jelenti, ha egy receptben egy evőkanál citromlé szerepel, akkor ehhez egy fél citromra lesz szükséged. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a receptekben általában közepes méretű gyümölcsre gondolnak.

Könnyebb lesz kipréselni a citromból a levet, ha előtte a gyümölcsöt egy vágódeszkán többször átgörgeted / Fotó: Shutterstock
Könnyebb lesz kipréselni a citromból a levet, ha előtte a gyümölcsöt egy vágódeszkán többször átgörgeted / Fotó: Shutterstock

Facsarás előtt görgesd át

Mielőtt nekilátnál a citromfacsarásnak, görgesd át néhány másodpercig egy vágódeszkán vagy a konyhapulton a citromot, úgy, hogy közben enyhén nyomd össze. Ez az egyszerű módszer fellazítja a gyümölcshúsát, és megkönnyíti a facsarást.

Nem kell kettévágni

Ha csak néhány csepp citromlére van szükséged, akkor felesleges kettévágni a gyümölcsöt, elég, ha beleszúrsz egy hegyes végű eszközt, például egy hústűt. Miután kihúztad a tűt a citromból, nyomd össze a gyümölcsöt és préselj ki belőle annyi levet, amennyit szeretnél. Ez a módszer azért is praktikus, mert a magok garantáltan a gyümölcsben maradnak.

Lerövidíti a pácolás idejét

Ahogyan azt mi is megírtuk a citromlé rendkívül savas: savasabb, mint a lime, a grapefruitlé vagy a narancslé. Éppen ezért a citromlevet, az ecethez hasonlóan, gyakran pusztán savas tulajdonságai miatt használják. Például kiváló páclé készülhet belőle, azonban az időzítésre különösen oda kell figyelni, ugyanis a legtöbb recept órákig tartó pácolást ír elő, hogy a hús kellően átvegye az ízeket, de ha citromlevet használsz, akkor ehhez egy óra is bőven elég. Ellenkező esetben a citromsav elkezdi lebontani a hús szerkezetét, így a felület inkább pépes lesz, mint finom, puha.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.