Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

Te tudod, hogy pontosan mennyi lé van egy citromban? Eláruljuk!

Citromlé / Fotó: Shutterstock
Gondolkoztál már valaha azon, hogy mennyi lé lehet egy citromban? Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, természetesen azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem mindegyik citrom egyforma méretű.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, egy normál méretű citrom körülbelül 2-3 evőkanál levet tartalmaz, de az Allrecipes cikke szerint menjünk inkább biztosra, ezért maradjunk a 2 evőkanálnyi mennyiségnél. Ez azt jelenti, ha egy receptben egy evőkanál citromlé szerepel, akkor ehhez egy fél citromra lesz szükséged. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a receptekben általában közepes méretű gyümölcsre gondolnak.

Könnyebb lesz kipréselni a citromból a levet, ha előtte a gyümölcsöt egy vágódeszkán többször átgörgeted / Fotó: Shutterstock
Könnyebb lesz kipréselni a citromból a levet, ha előtte a gyümölcsöt egy vágódeszkán többször átgörgeted / Fotó: Shutterstock

Facsarás előtt görgesd át

Mielőtt nekilátnál a citromfacsarásnak, görgesd át néhány másodpercig egy vágódeszkán vagy a konyhapulton a citromot, úgy, hogy közben enyhén nyomd össze. Ez az egyszerű módszer fellazítja a gyümölcshúsát, és megkönnyíti a facsarást.

Nem kell kettévágni

Ha csak néhány csepp citromlére van szükséged, akkor felesleges kettévágni a gyümölcsöt, elég, ha beleszúrsz egy hegyes végű eszközt, például egy hústűt. Miután kihúztad a tűt a citromból, nyomd össze a gyümölcsöt és préselj ki belőle annyi levet, amennyit szeretnél. Ez a módszer azért is praktikus, mert a magok garantáltan a gyümölcsben maradnak.

Lerövidíti a pácolás idejét

Ahogyan azt mi is megírtuk a citromlé rendkívül savas: savasabb, mint a lime, a grapefruitlé vagy a narancslé. Éppen ezért a citromlevet, az ecethez hasonlóan, gyakran pusztán savas tulajdonságai miatt használják. Például kiváló páclé készülhet belőle, azonban az időzítésre különösen oda kell figyelni, ugyanis a legtöbb recept órákig tartó pácolást ír elő, hogy a hús kellően átvegye az ízeket, de ha citromlevet használsz, akkor ehhez egy óra is bőven elég. Ellenkező esetben a citromsav elkezdi lebontani a hús szerkezetét, így a felület inkább pépes lesz, mint finom, puha.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.