Visszatérve az eredeti kérdéshez, egy normál méretű citrom körülbelül 2-3 evőkanál levet tartalmaz, de az Allrecipes cikke szerint menjünk inkább biztosra, ezért maradjunk a 2 evőkanálnyi mennyiségnél. Ez azt jelenti, ha egy receptben egy evőkanál citromlé szerepel, akkor ehhez egy fél citromra lesz szükséged. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a receptekben általában közepes méretű gyümölcsre gondolnak.
Mielőtt nekilátnál a citromfacsarásnak, görgesd át néhány másodpercig egy vágódeszkán vagy a konyhapulton a citromot, úgy, hogy közben enyhén nyomd össze. Ez az egyszerű módszer fellazítja a gyümölcshúsát, és megkönnyíti a facsarást.
Ha csak néhány csepp citromlére van szükséged, akkor felesleges kettévágni a gyümölcsöt, elég, ha beleszúrsz egy hegyes végű eszközt, például egy hústűt. Miután kihúztad a tűt a citromból, nyomd össze a gyümölcsöt és préselj ki belőle annyi levet, amennyit szeretnél. Ez a módszer azért is praktikus, mert a magok garantáltan a gyümölcsben maradnak.
Ahogyan azt mi is megírtuk a citromlé rendkívül savas: savasabb, mint a lime, a grapefruitlé vagy a narancslé. Éppen ezért a citromlevet, az ecethez hasonlóan, gyakran pusztán savas tulajdonságai miatt használják. Például kiváló páclé készülhet belőle, azonban az időzítésre különösen oda kell figyelni, ugyanis a legtöbb recept órákig tartó pácolást ír elő, hogy a hús kellően átvegye az ízeket, de ha citromlevet használsz, akkor ehhez egy óra is bőven elég. Ellenkező esetben a citromsav elkezdi lebontani a hús szerkezetét, így a felület inkább pépes lesz, mint finom, puha.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.