De mielőtt erre rátérnénk, érdemes tudni, hogy a mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre, amely az élelmiszer molekuláit mozgásra és nagyon gyors ütközésre kényszeríti. Ahhoz azonban, hogy az étel egyenletesen melegedjen át, egyenletes hőelosztásra van szükség, amit megakadályoz a sózás.
A só két alkotórésze, a nátrium és a klorid is hőenergiát hoz létre, azonban ez a reakció villámgyorsan megtörténik, ezért a sózott étel külső része hamarabb melegszik fel, mint a belseje.
Évtizedes kutatások tanulmányozták ezt a jelenséget, és a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a megsózott ételek belseje nem melegszik át megfelelően, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem pusztulnak el benne a kórokozó baktériumok, amelyek növelhetik a gyomorrontás kockázatát. Éppen ezért melegítés előtt soha ne sózd meg az ételt!
Ahogyan azt már mi is megírtuk, vannak olyan ételek, amelyeket egyáltalán nem szabad mikrohullámú sütőbe tenni. Ilyen például a keménytojás, a rizs vagy a főtt burgonya. Erről bővebben itt olvashatsz!
Forrás: The Daily Meal
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.