Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A mikrohullámú sütő egy igazi jolly joker a háztartásban, hiszen egy gombnyomással pillanatok alatt felmelegszik benne az étel. Ehhez azonban be kell tartanunk egy fontos alapszabályt!

De mielőtt erre rátérnénk, érdemes tudni, hogy a mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre, amely az élelmiszer molekuláit mozgásra és nagyon gyors ütközésre kényszeríti. Ahhoz azonban, hogy az étel egyenletesen melegedjen át, egyenletes hőelosztásra van szükség, amit megakadályoz a sózás.

A só hatására nem tud egyenletesen átmelegedni az étel / Fotó: Shutterstock
A só hatására nem tud egyenletesen átmelegedni az étel / Fotó: Shutterstock

Ezért problémás

A só két alkotórésze, a nátrium és a klorid is hőenergiát hoz létre, azonban ez a reakció villámgyorsan megtörténik, ezért a sózott étel külső része hamarabb melegszik fel, mint a belseje.
Évtizedes kutatások tanulmányozták ezt a jelenséget, és a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a megsózott ételek belseje nem melegszik át megfelelően, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem pusztulnak el benne a kórokozó baktériumok, amelyek növelhetik a gyomorrontás kockázatát. Éppen ezért melegítés előtt soha ne sózd meg az ételt!

Ahogyan azt már mi is megírtuk, vannak olyan ételek, amelyeket egyáltalán nem szabad mikrohullámú sütőbe tenni. Ilyen például a keménytojás, a rizs vagy a főtt burgonya. Erről bővebben itt olvashatsz!

Forrás: The Daily Meal

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.