Az előételként felszolgált nassolnivalókból, pogácsákból - különösen, ha csúszik az ebéd időpontja - nem árt eleget készíteni. Levesből viszont nem kell túl sok - legyen hely a következő fogásoknak is.
Amikor a megszokottnál jóval több személyre főzöl, mindenképpen nézd meg ezt a listát! Az ugyanis eléggé kínos, ha nem veszel elég húst, vagy kevés köretet készítesz.
Előétel
húsleves = 2,5 dl
krémleves = 2 dl
saláta = 10 dkg
pástétom = 10 dkg
pogácsafélék = 3 db
Főétel
hús = 20 dkg
töltött hús = 15 dkg
filézett hal = 20 dkg
egész hal = 40 dkg
ragu = 15 dkg burgonya = 20 dkg
rizs = 6 dkg
tészta = 7,5 dkg
gombóc = 2 darab
kuszkusz = 6 dkg párolt zöldség = 25 dkg
öntet = kb. 1 dl
hüvelyesek = 8 dkg
gyümölcs = 10 dkg
Kenyérfélékből elég 8-10 dkg fejenként, ha pedig harmadik fogásként nem valamilyen desszertet - amiből 20 dkg-ot számíts adagonként - szolgálsz fel, a gyümölcs mellé 10 dkg sajtot szerezz be személyenként.
Az italkészletedet is nézd át még időben! Fejenként 1 liter víz, ásványvíz vagy üdítőital biztosan elég lesz, aperitifből elég, ha egy-egy féldecire valót tartasz otthon. Borból viszont elfogyhat 1/2 liter, míg sörből 1-1,5 liter a fejadag.
Talán a kávé és a tea jelenti a legkisebb gondot, hiszen valószínűleg 1-2 csészénél többre nem lesz szükség.
Persze nincs két egyforma étvágyú ember, de ha a fenti adagokat szem előtt tartva kínálod vendégeidet, nagy baj már nem érhet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.