Elkészítés: A finomlisztet átszitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Utána 4 evőkanál lisztet meg 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük.
Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a 3 evőkanálnyi és 3 kiskanálnyi cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük, és 4 tojás sárgáját, a kovászt, 1 mokkáskanál sót, 1 citrom reszelt héját meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Fakanállal keverve először a 2,5 dl langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 6-8 perc dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Ezt konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután finoman átgyúrjuk, és lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, majd 8 centi átmérőjű, lisztbe mártott pogácsa- illetve fánkszaggatóval kiszúrjuk (ha nincs, jó a vizespohár is). A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthetők, például az olaj forróságának ellenőrzésére nagyszerűen megfelelnek. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.
Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk - ez kerül alulra -, majd közepesen forró olajba rakjuk. A lábast lefedjük, és a tésztát közepes lángon kb. 1,5 percig így sütjük. Utána a fedőt felemeljük, a fánkokat villával - anélkül hogy beleszúrnánk - megfordítjuk, és kb. 1,5 percig, fedő nélkül, tovább sütjük.
Porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.