Elkészítés: A párolt almához a gyümölcsöt jól megmossuk, négybe vágjuk, a magházukat kivágjuk. Vékonyra felszeleteljük, nem kell meghámozni. Egy serpenyőbe beletesszük a barna cukrot, elkezdjük felolvasztani. Amikor már kezd folyós lenni, hozzáadjuk a margarint, megszórjuk ízlés szerint fahéjjal, és együtt karamellizáljuk 1-2 percig. Végül hozzáöntjük a bort, majd beletesszük az almaszeleteket. Kiforraljuk, majd a lángot mérsékelve, lefedve kb. 5 percig pároljuk. Ezután langyosra hűtjük.
A tésztához egy tálba tesszük a cukrot, a 2 egész tojást és az olvasztott margarint, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után hozzáadjuk a kakaót, majd állandó keverés mellett, kanalanként a sütőporral és szódabikarbónával jól összekevert lisztet. Végül beleöntjük a tejszínt, és addig keverjük, hogy sima állagú legyen a massza.
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd szépen sorba ráhelyezzük a megpárolt, lecsepegtetett almaszeleteket. Óvatosan a tetejére öntjük a kakaós masszát, majd egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 40-45 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk pár percig hűlni, majd egy tálcára gyors mozdulattal átfordítjuk (én ráteszem a forma tetejére a tálcát, átfordítom, majd lecsatolom a formát). A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tetejéről, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A megmaradt boros karamellbe teszünk még 1-2 evőkanál barna cukrot, és addig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön.
Tálaláskor a tortát ízlés szerint felszeleteljük, majd a tortaszeletekre rácsorgatjuk a karamellt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.