Elkészítés: Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (Én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta.) Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább.
Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.
Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vanília-aromát és a sűrű, krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (vagy a lisztet).
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.
A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig (tűpróbáig). Én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem.
A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.