A húsos töltelékhez a gombák szárát levágjuk és aprítógépben felaprítjuk. A fejeket felszeleteljük. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, a gombafejszeleteket, majd hozzáadjuk a darált húst, a köményt és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk. Kevés alaplevet öntünk hozzá és puhára pároljuk.
Amint a hús megpuhult, hozzáadjuk az aprítógépből a gombapépet. Ha túl sűrű, kevés folyadékot adhatunk hozzá. Összeforraljuk és lehűtjük.
A gombás töltelékhez a gombák szárát levágjuk és aprítógépben felaprítjuk. A fejeket felszeleteljük. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombafejszeleteket. Fűszerezzük és hozzáadjuk az aprítógépből a gombapépet. Ha túl sűrű, kevés folyadékot adhatunk hozzá. Összeforraljuk és lehűtjük.
A töltött tésztához a leveles tésztákat kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd téglalapokra vágjuk. A téglalapok felének közepébe tegyünk egy kiskanálnyi húsos, a másik felébe gombás tölteléket, majd hajtsuk fel a lapok széleit. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, vékonyan kenjük meg a széleket tojással és 200°C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.
Lomb- és fenyőerdőben egyaránt előfordul az erdei csiperke. A fenyvescsiperkét a fenyőerdőkben, az erdei csiperkét pedig a tölgyesekben, bokros helyeken, főként meszes talajon találjuk. Mindkét faj júliustól októberig gyakori, de nem mindenütt és nem minden esztendőben. Néha igen nagy tömegben jönnek elő, seregesen és nagy boszorkánykörökben, de hamar, egy-két nap alatt megöregszenek. Enyhén sajátos, a tenyésztett csiperkére és parafára emlékeztető illatuk van. Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.