Elkészítés: Egy hosszúkás tököt megmosunk, feldarabolunk kisebb szeletekre. A tökmagokat kiszedjük belőle. Húsukkal fölfelé addig sütjük a legmagasabb fokozatra állított sütőben, míg látszik a színéről, hogy szép narancssárga, és szinte leválik a héjáról (kb. háromnegyed óra sütőtől függően).
Kivesszük a szeleteket, és kitesszük hűlni őket. Egy lábosba lereszelünk kb. 2 cm gyömbért, hozzáadunk 3 evőkanál mézet. Egy chili paprikát kimagozunk, a felét apró darabokra vágjuk, és 2 csipet őrölt fahéjjal/szegfűszeggel, valamint a narancsok levével ezeket is hozzáadjuk. Ha chilis kézzel a szemünkbe nyúltunk idő közben, könnyeinkkel, ha nem, akkor kb. 3 csipet sóval ízesítjük.
A tököket lehámozzuk a héjról (ha még nem jön le szinte magától, tegyük vissza, édesnek kell lennie). A keveréket botmixerrel összeturmixoljuk, kóstolgatjuk, ízlés szerint ízesítjük. Így sűrű krémet kapunk, amit felönthetünk vízzel vagy 100%-os narancslével. Ha savanyúbban szeretjük, tehetünk hozzá akár egy kis citromlevet is.
Sós tökmagot pirítunk hozzá. Fogyaszthatjuk pármai sonkás pirítóssal, a sós íz jól illik hozzá.
Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.