Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, majd 10 dkg liszttel és 1 evőkanál cukorral a 1,5 dl pohár langyos tejben csomómentesen feloldjuk és jól összekeverjük. Egy mélyebb tálban laza cipót formálunk belőle, és hagyjuk megkelni (kb. 15 perc). A maradék 30 dkg lisztet egy gyúródeszkára halomba szitáljuk. Rászórjuk a maradék cukrot és a citrom héját. Az öklünkkel mélyedést nyomunk a közepébe, beletesszük a 8 dkg vajat, a tojásokat és az 5–6 evőkanál tejet. Először villával, majd kézzel összedolgozzuk. Belegyúrjuk a megkelesztett laza cipót, hozzáadjuk a kockára vágott kandírozott gyümölcsdarabokat, és langyos helyen egy óráig kelesztjük. A tésztát három egyenlő részre szedjük, és hengercsíkokat gyúrunk belőlük. A csíkokra összefonjuk, majd koszorút készítünk. (Összeillesztjük a copf két végét.) A koszorút a kivajazott sütőlapon 1 óráig ismét kelni hagyjuk. Megkenjük vékonyan a tojássárgájával, megszórjuk a durva szemű cukorral, és 5 percig szárítjuk. A kelesztés utolsó 10 percében a sütőt 200 fokra (gázsütő: 3 fokozat) előmelegítjük. A kalácsot a sütőben 40 percig sütjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 adag: 910 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.