Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vizet, az olajat, egy csipet sót és a vaníliás cukrot lábasba öntjük, és amikor forrni kezd, beleszórjuk a lisztet. Kis lángon, fakanállal 1 percig kevergetjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belekeverjük, és jól eldolgozzuk a tojásokat. A masszát habzsákba szedjük. A tepsire diónyi nagyságú tésztát nyomunk, abból kiindulva 2-3 cm-es egyenest, majd ismét diónyit nyomunk zsákból (úgy néz ki, mint egy macskanyelv). Addig ismételjük, amíg a massza elfogy. Megspricceljük kétszer vizes kézzel, és a 220 C-fokra előmelegített sütőben 5 percig, majd a hőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) csökkentve még 15 percig sütjük. Legalább 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert tönkremegy a fánk. Amikor szép szalmaszínű és nagyon kemény a tészta, kivesszük, kihűtjük. A tetejüket levágjuk. A krémekhez a tojássárgáját, a liszttel, a cukorral habosra keverjük. Felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett keményre főzzük, amíg elválik a lábas aljától. A tűzről levéve két részre osztjuk a krémet, egyik felébe belekeverjük a porkávét, a másikba pedig a vaníliás cukrot. A 2-2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a krémekbe. A krémeket habzsákba szedjük, megöltjük a fánkokat, visszatesszük a tetejüket, porcukorral és reszelt csokoládéval megszórjuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 180 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.