Elkészítés: Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a vanília-aromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem).
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra, óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen). Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, aprítsuk kisebb kockára. Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet és a cukrot, kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve pároljuk puhára. Ezután hűtsük ki, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk (ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben).
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá az almát is. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint felét. Egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát. A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.