Elkészítés: A piteforma alját sütőpapírral borítom, széleit kevés vajjal megkenem.
A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót és a kakaóport. Alaposan elkeverem, majd apró kockákra vágva hozzáadom a hideg vajat. Ujjheggyel összemorzsolom, a brandy és a víz hozzáadásával tésztává formálom. Hideg konyhai felületen vékony (2-3 mm) körlappá nyújtom, kibélelem vele a formát úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. A túllógó részeket nyújtófa segítségével eltávolítom. 30 percre hűtőszekrénybe teszem.
Amíg a tészta hűl, a mogyorót megpirítom. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A csonthéjától megfosztott mogyorószemeket egyenletesen elterítem a tepsin, forró sütőben 6-8 perc alatt zsiradék nélkül megpirítom. Háztartási papírtörlő segítségével könnyedén megtisztítom a mogyorószemek papírvékony barna héjuktól. Lapos tányéron hűlni hagyom. 5 dkg-ot ledarálok, a maradékból egy szép szemet félreteszek, a többit durvára aprítom.
A kihűlt tésztára egy kisebb ív sütőpapírt borítok, sütési nehezékkel megszórom (ez lehet szárazbab, rizs, bármilyen száraz hüvelyes), és 175 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet. Ehhez a csokoládét és a tejszínt, valamint a vaníliamagokat tapadásmentes lábosba helyezem, hozzáadom a brandyt, közepes tűznél 5-6 perc alatt krémmé főzöm, végül hozzákeverem a darált mogyorót. A tetejére frissen tartó fóliát helyezek, hűlni hagyom.
A megsült tésztáról a papírral együtt eltávolítom a nehezéket, hűlni hagyom. A már hideg pitealapra halmozom a szintén kihűlt krémet, a tetejére szórom az aprított mogyorót, a közepére helyezem az egészben hagyott mogyorószemet. 4-6 órára (de akár egy éjszakára is) hűtőszekrénybe helyezem, hogy a krém megdermedjen.
A kihűlt pitét vékony szeletekben tálalom. Aki fokozni akarja az élvezeteket, vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhat mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.