Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a sót, a mogyorót, majd apró kockákra vágva a hideg vajat. Ujjbeggyel gyorsan elmorzsolom a hozzávalókat. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverem, a tésztához dolgozom. Kis gombóccá formálva, frissen tartó fóliába csomagolva 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem.
Közben elkészítem a tölteléket. A szilvákat kimagozom, negyedekre vágom, a kristálycukorral lábosba rakosgatom, és 4-5 perc alatt kissé összefőzöm. Lehúzom a tűzhelyről, rúdmixerrel pépesítem. A keményítőt 2 teáskanál hideg vízzel elkeverem, a szilvapüréhez adom, visszahelyezem a tűzhelyre, egyet forralok rajta. Hűlni hagyom.
A sütőt 175 fokra előmelegítem, a kis tepsit sütőpapírral bélelem.
A pihentetett tésztát 2/3 – 1/3 arányban kettéveszem. A nagyobb tésztarészt akkorára nyújtom, hogy a tepsi oldalaira is kényelmesen jusson belőle. 5 dkg őrölt, pirított mogyorót elkeverek 3 dkg porcukorral. A keverék felével megszórom a tepsibe terített tésztalapot, majd elosztom rajta a szilvatölteléket. A tetejét meghintem a maradék mogyoróőrleménnyel, a félretett tésztából pedig ujjpercnyi darabokat csipkedek, amellyel beborítom a tepsi teljes felületét. A félretett egész mogyorószemeket gorombára vágom, megszórom vele a rusztikus fedelű pitét. 30-35 perc aranyszínűre sütöm. A tepsiben hagyom hűlni.
Hidegen 6 X 6 cm-es kockákra szeletelve tálalom – kis tálakba sűrű, görögjoghurtot szedek, meglocsolom egy kevés akácmézzel, a pitéhez kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.