Elkészítés: A meghámozott-kimagozott almákat félbevágom, a vajjal és a cukorral együtt egy teflonserpenyőben közepes lángra teszem. Alaposan átkeverem, aztán időnként óvatosan kavargatva (hogy az alma össze ne törjön) 20-25 percen át addig sütöm-pirítom, míg a gyümölcs leve teljesen elpárolog, és az almalé-cukor-vaj elegy összekaramellizálódik. A karamellkrém először világosabb, aztán gyönyörű aranybarna lesz, vigyázzunk, hogy ne égjen le!
Míg az alma karamellizálódik, a leveles tésztát kör alakúra nyújtom, egy 20-26cm átmérőjű jénai méretére. A sütőt időközben 190 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítem.
A készre karamellizált almát a jénaiba borítom (szépen el lehet rendezgetni, mert végül az alja lesz a teteje), és lefedem a leveles tésztával. A túllógó tésztaszéleket az alma és a jénai fala közé hajtogatom. A tésztát villával megszurkálom, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
A kész tortát a sütőből kivéve 5 percig pihentetem, majd - miután a tésztát késsel elválasztottam a tál falától - egy tortatálat a tetejére teszek, és hirtelen mozdulattal megfordítom. Érdemes kicsit várni, ha néhány alma a jénaiba ragadna, mert az ottragadottak a hőtől vissza fognak potyogni az eredeti helyükre.
Eredetileg melegen kell tálalni, a vaníliafagyival vagy az igazán hideg tejszínhabbal, de tapasztalatból mondom, hogy hidegen is igazán ehető!
Jó étvágyat hozzá (és utána jó sportolást, nem diétás eledel)!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.