Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Lencseleves gazdagon recept
Lencseleves gazdagon
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Desszert

Tegyél savanyú káposztát a csokitortába és csodásan szaftos lesz a végeredmény!

Ha savanyú káposztával készíted a csokitortát, szaftos lesz a végeredmény /Fotó: Shutterstock
Meredek ötletnek tűnik savanyú káposztát tenni a csokitortába? Pedig ez az a nem várt összetevő, amely segít abban, hogy szaftos és mennyei finom legyen az édesség.

Nem újkeletű dolog, hogy zöldséggel gazdagítják a tortákat, süteményeket. Elég csak a közkedvelt fogásra, a répatortára gondolni, melyben nem tolakodó a zöldséges íz, viszont különleges textúrát kölcsönöz a piskótának a répa. A zöldséges receptek tárháza folyamatosan bővül és szinte bármit fel lehet használni a sütéshez. A cukkini például ízesítheti a brownie-t, míg a cékla a répához hasonlóan dúsíthatja a torták alapjának szánt piskótát.

A savanyúkáposzta nemcsak húsok mellé, hanem csokitortában is jó! /Fotó: Shutterstock
A savanyúkáposzta nemcsak húsok mellé, hanem csokitortában is jó! /Fotó: Shutterstock

De hogy jön a képbe a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta az egyik legkedveltebb savanyúság, melyet a legtöbbször pörkölt, sült húsok és sült kolbászok mellé fogyasztunk. Annyira összeillő párost alkot a húsokkal, hogy elsőre elképzelhetetlen, hogy a jellegzetes savanykás íz hogyan tudna elrejtőzni a csokis piskótában. A savanyú káposzta azonban nemhogy belesimul a tésztába, de extra nedvességgel tölti meg a süteményt, amely így igazán szaftos lesz és nem fog kiszáradni.

Honnan származik az ötlet?

Nem meglepő módon a szükség hozta létre ezt a megoldást. Az 1960-as években arra kérték a chicagói menzák dolgozóit, hogy találják ki, hogyan lehetne változatos formában felhasználni a káposztát és beilleszteni ezt a zöldséget a menübe.

A városban található Waller Középiskola egyik munkatársa, Geraldine Timms pedig előállt azzal az ötlettel, hogy a maradék savanyú káposztából süssenek csokitortát. A hölgy megalkotta a receptet, a tortát elkészítették és letesztelték az iskolában. A savanyú káposztás csokitorta pedig nem várt sikert aratott – írja a Daily Meal a Santa Cruz Sentinel 1972-es számára hivatkozva.

Ha savanyú káposztával készíted a csokitortát, szaftos lesz a végeredmény /Fotó: Shutterstock
Ha savanyú káposztával készíted a csokitortát, szaftos lesz a végeredmény /Fotó: Shutterstock

Hogyan készül a savanyú káposztás csokitorta?

A Santa Cruz Sentinel számában közlik Geraldine Timms eredeti, savanyú káposztás csokitortareceptjét, mely meglepően egyszerű és csak néhány hozzávalóra van szükség.

Hozzávalók Timms néni savanyú káposztás csokitortájához:

  • 280 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 150 g vaj
  • 300 g cukor
  • 3 db tojás
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 235 g víz
  • 100 g átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta

Elkészítés:

  1. Egy 20 centis tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A savanyú káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, majd apróra összevágjuk.
  2. Egy tálban felhabosítjuk a vajat a cukorral. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd végül hozzáadjuk a vaníliaaromát és alaposan kidolgozzuk a masszát.
  3. Egy kisebb tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrozatlan kakaóport.
  4. A száraz összetevőket a vízzel együtt folyamatos kevergetés mellett, négy részletben hozzáadjuk a vajas-cukros masszához.
  5. A legvégén hozzákeverjük a felkockázott savanyú káposztát. A masszát a lisztezett tortaformába öntjük és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütjük.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.