Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sörök

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

Gordonékkal vigyázni kell, veszélyes egy népség. A leggyengébb sörük, a kék is 7,7 százalékos alkoholtartalommal büszkélkedhet, a legerősebb azonban, a platinum 12 százalék alá nem adja, ugyanolyan ereje van, mint a legerősebb belga sörnek tartott Bushnak.
10. rész: Gordon-sörök

Gyanakodtam ám én rendesen Gordonékra, hiszen már maga az elenevezés sem kifejezetten belga hangzású, semmi franciás vagy flamandos nincs benne, a gyártó neve is Anthony Martin, inkább tűnik minden amolyan angolszászosnak, mint helyinek. De nem: "Brewed in Benelux", Genval, Belgium, utca és házszám is van itt, de azt már nem mondom, akinek kedve van, bóklásszon egy kicsit Genval utcáin...

A második korty platinum után kezdett alábbadni a gyanakvásom, engem meggyőzött.

Gyerünk sorban: a kék címkéjéről ismert Gordon-sör a Finest Silver 7,7 százalékos alkoltartalmával már önmagában is erős, világos sör. Akkor is érdemes lenne felfigyelni rá, ha nem lenne folytatása... Nekem azonban ez még nem igazán ízlik, s nem tudom, hogy a gyártási folyamat során történik-e valami, vagy az alkoholszint beállításakor, ami ilyen szempontból befolyásolja az ital ízét, vagy hogyan, de a kék Gordon nekem, az én ízlésemhez képest túl keserű. Ha csak ez az egy fajta söre lenne Anthony Martin úrnak, nem biztos, hogy felverekedhette volna magát a kedvenceim közé.

Egy fokkal erősebb és egy fokkal finomabb a piros kiszerelésű Finest Red, amelyiknek már 8,4 százalékos az alkoholtartalma. Vörös sörnek is szokták nevezni ezt az italkategóriát, melyben elsősorban az írek járnak az élen, de a jelek szerint a belgák sem kívánnak nagyon elmaradni mögöttük... Nagyon kellemes íze van, s már nem is olyan bántóan keserű, mint a kék változat.

Sárga dobozban és sárga címkével forgalmazzák a Finest Gold változatot, amelyik ismét a világos sörök kategóriájába tartozik, alkoholtartalma azonban már 10 százalékos. Érdekes módon ízvilágában közelebb áll az imént említett vörös sörhöz, mint ahhoz a világoshoz, amelyikről korábban szóltam, pedig, ugye, kategóriája szerint inkább arra kellene hasonlítania.

És szóljatok fanfárok, áradjon a fény! Elérkeztünk a Finest Platnumhoz, Gordonék legfinomabb sörhez. Felirata szerint "XXXtra srtong", s olvasható a doboz oldalán valami olyasmi is, hogy "Drink with moderation". Mindig üljön melletted egy moderátor, miközben fogyasztod :-)

Nem is vitás, két korsó elfogyasztása után már kell, hogy legyen valaki a közelben, aki hazatámogat...

Azt kell mondanom, hogy nagyon alattomos sör a Gordon platinum, nagyon finom, testes, mégis könnyen fogyasztható íze van, s amíg meg nem próbál az ember felállni utána, észre sem venné, hogy hoppá, máris a fejébe szált. Különösen, ha az otthoni, 4-5 százalékos alkoholtartalmú sörökhöz szokott atyafi szopogatja kedvtelésből...

Ízéről fel sem tűnne, hogy milyen ereje van, s ráadásul, amilyen kellemes, még "itatja is magát".

A Gondon-sörök esetében nincs javallott hőmérséklet, amelyen fogyasztani kellene, de jó alaposan behűtve a legfinomabbak. 1909 óta gyártják ezeket az itókákat ezen a néven, tehát már csak egyet-kettőt kell aludnunk rá, s meglesz a száz esztendős hagyomány.

Ne csak a trappisták tiszteletére emelgessük hát itt a poharunk, koccintsunk most Anthony Martin úr lelki üdvére is!

Sarnyai Ödön

Cantillon - 9. rész
tovább a következő részhez >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.