Ezek az ételek úgy hagyományosak és az évszázados ízlésnek megfelelőek, hogy közben korunk táplálkozási követelményeinek is megfelelnek. Más oldalról nézve úgy modernek, korszerűek, hogy közben a klasszikus magyar konyha értékeit is magukban hordozzák.
Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Úgy tartják, hogy szilveszter estéjén még nem szabad malacot enni, inkább, halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Az újév első napján viszont főétel a malac, mivel orrával kitúrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.
Szilveszteri menünkben új nyersanyagok, korszerű ételek szerepelnek, melyek ízvilágukban a hagyományokhoz igazodnak, és emellett maximálisan megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.
Hozzávalók:
Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk (használhatunk konyhakész, előfőzött rákot is), a finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk. A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.