A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan szilveszteri menüt ajánlunk, melyek magukban őrzik a hagyományt, de egy kicsit másként.

Ezek az ételek úgy hagyományosak és az évszázados ízlésnek megfelelőek, hogy közben korunk táplálkozási követelményeinek is megfelelnek. Más oldalról nézve úgy modernek, korszerűek, hogy közben a klasszikus magyar konyha értékeit is magukban hordozzák.

Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és mindennap lehet élvezni. Ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek s az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük. Brillat Savarin

Szilveszteri ételek

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Úgy tartják, hogy szilveszter estéjén még nem szabad malacot enni, inkább, halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Az újév első napján viszont főétel a malac, mivel orrával kitúrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Szilveszteri menünkben új nyersanyagok, korszerű ételek szerepelnek, melyek ízvilágukban a hagyományokhoz igazodnak, és emellett maximálisan megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek.

A szilveszteri, újévi menü elképzelhetetlen lencse nélkül (Shutterstock)
A szilveszteri, újévi menü elképzelhetetlen lencse nélkül (Shutterstock)

Lencseleves füstölt sajttal

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt sajt
  • fél dl olaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál
  • mustár
  • fokhagyma
  • babérlevél

Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.

Ropogósra sütött süllő

Hozzávalók:

  • 60 dkg fogasfilé
  • 4 darab zalai rák
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor
  • kapor
  • kevés liszt
  • zöldség ízlés szerint

Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk (használhatunk konyhakész, előfőzött rákot is), a finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk. A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.

A szilveszteri menü édes fogása a csöröge (Shutterstock)
A szilveszteri menü édes fogása a csöröge (Shutterstock)

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • 4 cl rum
  • fél dl tejföl
  • vaníliás cukor
  • olaj

Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.