Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Neked sincs mindig elegendő időd a főzésre? Esetleg szeretnél valamennyit spórolni a konyhapénzen? Nos, akkor az alábbi módszer nagy segítségedre lehet mindkét területen.

Sokat takarékoskodhatsz az idővel, ha egyszerre nagyobb mennyiséget főzöl, amit utána kisebb edényekbe adagolva lefagyasztasz, és csak előkapod, amikor hullafáradtan hazaérsz egy rohanós nap után. Ez ugye nem számít forradalmian új ötletnek, hiszen mindannyian jól ismerjük ezt a praktikát.

Egy egész sült csirke remekül variálható alapanyag / Fotó: Shutterstock
Egy egész sült csirke remekül variálható alapanyag / Fotó: Shutterstock

Takarékos ugyan, de könnyen ráunhatsz

Sarah Rossi ételblogger is úgy véli, hogy a fenti módszerrel energiát takaríthatunk meg, hiszen nem kell annyiszor bekapcsolni a tűzhelyet, és kevesebbet is mosogatunk, illetve az idővel is spórolhatunk, mert ritkábban főzünk.

A BBC cikke szerint az előnyök ellenére a rendszeres adagolás gyakran unalmassá válhat, ugyanis rövid időn belül ugyanazok az ételek kerülnek az asztalra. Ráadásul ehhez megfelelő méretű fagyasztóra is szükség van, amivel nem biztos, hogy mindenki rendelkezik.

Izgalmas ételek születhetnek

Éppen ezért Rossi egy olyan étkezési tervet dolgozott ki, amelynek segítségével úgy takaríthatsz meg időt és pénzt, hogy közben a változatosságról sem kell lemondanod. A főhangsúly itt az előkészítésen van.

„Olyan fontos alapanyagokat főzök le nagyobb mennyiségben, amelyeket utána könnyen fel lehet használni különféle gyors vacsorákhoz. Így sokkal egyszerűbb lesz a főzés, miközben izgalmas ételek születnek” – árulta el a titkát az ételblogger.

Legyél hatékony és az ízek bajnoka

Például megfőzhetsz vagy megsüthetsz egy egész csirkét, amit utána különféle finom vacsorák elkészítéséhez használhatsz fel. Kreálhatsz belőle egy csilis csirkés babot, a következő nap összedobhatsz egy tésztasalátát, a harmadik napon pedig főzhetsz mellé egy paradicsomszószt. Ez utóbbit nagyobb mennyiségben is elkészítheted, amiből utána kiváló tésztaszósz lehet.

Rossi szerint egy profi házi szakács a gyorsaság, a hatékonyság, valamint az ízek és az élvezet bajnoka a konyhában.

Fontos előkészületek

Ahhoz, hogy a szakaszos főzés alapjait megteremtsd, először pakolj ki mindent a hűtőszekrényből és szabadulj meg a régi, lejárt termékektől. Ezután tedd a hamarosan felhasználandó összetevőket a polcok elejére – ezek lesznek a legfontosabb élelmiszerek, amelyeket a következő néhány étkezésbe kell beépítened.

Tegyünk rendet a hűtőszekrényben / Fotó: Shutterstock
Tegyünk rendet a hűtőszekrényben / Fotó: Shutterstock

Pakolás közben írj fel mindent, ami a hűtőben maradt, valamint azokat is, amelyek a konyhaszekrényben és a fagyasztóban vannak. Ezek nagyszerű kiindulópontot adnak ahhoz, hogy a közeljövőben milyen ételeket készíthetsz.

Tervezd meg

Gondold át, milyen ételeket szeret a család, tervezd meg a főzéseket és olyan alapanyagokban gondolkodj, amelyek viszonylag szűk költségvetés mellett is jól variálhatóak. Ilyen lehet például a csirkecomb, a paradicsomszósz vagy a burgonya. Ez utóbbi esetén például megfőzhetsz egy nagyobb adag krumplit, amiből első nap készülhet egy tartalmas saláta, második este pedig a főtt burgonyát megsütheted, amire üthetsz pár tojást, gazdagíthatod kolbász karikákkal, és ízesítheted apróra vágott hagymával és kedvenc zöld fűszereiddel.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.