Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tejtermékek

A fiatalság forrása: a joghurt

A joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B12-vitaminforrás, többfajta ásványi sót rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket.

A kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Ezen kívül erősíti az immunrendszerünket, és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Bármilyen zöldséget és zöldfűszert elbír a joghurt
Bármilyen zöldséget és zöldfűszert elbír a joghurt

És milyen egy ízig-vérig joghurtos menü?
Reggelire:
Eliézer reggelije

Hozzávalók személyenként:
• 1 csapott evőkanál hántolt tökmag
• 1 csapott evőkanál szezámmag
• 2 tojás
• némi tej vagy joghurt
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 kis paradicsom
• fehérbors
• só
• ízlés szerint kis zöldfűszerkeverék
• pici libazsír

Elkészítés: A teflonedényt a kis libazsírral (bizony!) kikenceficélem, és beleszórom a magokat, lassú tűzön dinsztelgetem, vigyázok, meg ne égjen. A tökmag pattogni fog, ezért letakarom a serpenyőt. Végül a paradicsomszeleteket karikázom bele, a zúzott fokhagymával is elvegyítem, és pici kavargatás után félrehúzom a serpenyőt, hogy ropogós maradjon a paradicsom, ne szottyadjon. A tojásokat a rántottához hasonlóan a tejjel vagy joghurttal, sóval (ételízesítővel stb.) fölverem, fehérborsot és zöldfűszert szórok bele, a serpenyőt visszahúzom a tűzre, beleöntöm a masszát, és lepénnyé változtatom. Tálra csúsztatom, ropogós kenyérrel/HAMLET-tel/pászkával tálalom. Különleges és finom.

Tízóraira:
Ananászos joghurtital

Hozzávalók:
• 1 nagy ananász
• 5 dl natúr joghurt
• 2 evőkanál méz
• 4 evőkanál porcukor
• 4 gombóc vaníliafagylalt

Elkészítés: Az ananászt négybe vágjuk, a húsát levágjuk a héjáról, és apró darabokra vagdaljuk. Az ananászt a joghurttal, a mézzel és a porcukorral összetrumixoljuk. A levet poharakba töltjük, egy-egy gombóc fagylaltot teszünk bele, és azonnal kínáljuk.

Ebédre:
Feltámasztó bolgár uborkaleves

Hozzávalók:
• 3 db közepes kígyóuborka
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 1 csokor zsenge zöldhagyma
• 2 csokor friss kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• 8 dl natúr joghurt
• 5 dl tejföl
• 8 dl tej
• só
• fehérbors

Zöldfűszerekkel salátához, grillezett zöldségekhez vagy húsokhoz is kiváló a joghurt
Zöldfűszerekkel salátához, grillezett zöldségekhez vagy húsokhoz is kiváló a joghurt

Bárány-kuszkusz salátalevélen

Hozzávalók:
A mártáshoz:
• 3 mentaág
• 1 evőkanál tejföl
• 20 dkg sovány joghurt
• só, bors, cayenne-i bors
A kuszkuszhoz:
• 2 dl zöldségleves (kockából)
• 10 dkg kuszkusz (előfőzőtt)
• 1 piros húsú paprika
• 12 dkg bárányhús
• 1 evőkanál olaj
• 2 evőkanál mazsola
• 1 csipet cayenne-i bors
• 5 dkg szeletelt mandula
• fél csokor petrezselyem
• 8 levél saláta

Elkészítés: A lecsipkedett mentaleveleket pürésítjük a tejföllel, hozzáadjuk a joghurtot, majd sóval borssal és cayenne-i borssal ízesítjük.
A levest felfőzzük, a kuszkuszra öntjük, és öt percig hagyjuk dagadni.
A paprikát kimagozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A bárányhúst ledaráljuk, forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a paprikát, a mazsolát és a mandulát, azután öt percig együtt pároljuk. Sóval és cayenne-i borssal fűszerezzük, majd a finomra vágott petrezselyemmel a kuszkuszhoz keverjük. A salátát megmossuk, szárazra töröljük, at erét kicsit laposabbra vágjuk. Minden salátalevélre két evőkanál kuszkuszt teszünk, felcsavarjuk, és egy fogvájóval megtűzzük. A mentás joghurttal fogyasztjuk, lepénykenyérrel (pitával) tálaljuk.

Joghurtos narancskocka

Hozzávalók:
• 5 dl joghurt
• 10 dkg túró
• 10 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom
• 1 csomag zselatinpor
• 3 narancs
• kész piskótalap

Elkészítés: A joghurtot, a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját összekeverjük. A zselatint az utasítás szerint elkészítjük, és hozzáadjuk a masszához. Hideg helyen pihentetjük. Amikor dermedni kezd, a piskótaalapra kenjük. A tetejét befedjük vékonyra szeletelt narancsszeletekkel. Még finomabb lesz, ha a narancsszeleteket is leöntjük zselatinnal. Ha a zselé teljesen megdermedt, éles késsel kockákra vágjuk.


Uzsonnára:
Pehelykönnyű kifli

Hozzávalók:
• 80 dkg liszt
• 1 pohár joghurt
• 4 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• 1 evőkanál só
• 2 tojás
• 5 dkg élesztő
• 25 dkg margarin

Elkészítés: A kevés tejben megfuttatott élsztőt összedolgozzuk a liszttel, a tejjel, a joghurttal, a sóval, a cukorral és a tojással, dagasztjuk. Kelesztés nélkül 16 db cipót formálunk belőle, és mindegyiket tányér nagyságúra nyújtjuk, majd 8-at egymás tetejére teszük úgy, hogy minden lapot megkenünk az olvasztott margarinnal. Ugyanígy teszünk a másik 8 lappal is, majd mindkettőt kinyújtjuk kb. 60 cm átmérőjű körre. 16 körcikkre vágjuk, és kifliformára feltekerjük. Tepsibe téve 1-1,5 órát pihentetjük. Tojással megkenjük, köménymaggal vagy sajttal megszórjuk, és szép pirosra sütjük.

Gyümölcsökkel és kis mézzel desszertnek is remek a joghurt
Gyümölcsökkel és kis mézzel desszertnek is remek a joghurt

Vacsorára:
Sonkás csirkemellsaláta kivivel

Hozzávalók:
• 25 dkg csirkemellfilé
• 1 evőkanál olaj
• 4 felezett barackbefőtt
• 4 kivi
• 1 kis fej lilahagyma
• 15 dkg feta sajt
• 6 vékony szelet füstölt sonka
Az öntethez:
• 2 dl zsírszegény natúr joghurt
• 60 ml citromlé
• 1 evőkanál mustár
• 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, felforrósítjuk az olajat (vagy grillen, vagy sütőben) és a húsok mindkét oldalát 5-5 percig sütjük, közben többször megforgatjuk. Félretesszük, kihűtjük. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra zúzzuk. A barackot lecsepegtetjük, gerezdekre vágjuk. A kivit meghámozzuk, szintén gerezdekre vágjuk. A húst falatnyi kockákra daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A feta sajtot kis kockákra aprítjuk. Salátás tálban mindezeket összeforgatjuk. Az öntethez a joghurtot, a citromlevet, a mustárt, a fokhagymát összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a salátára csepegtetjük. A sonkát falatnyi darabokra vágjuk, a sonkára szórjuk, és meleg pirítóssal körítve tálaljuk. (Díszíthetjük néhány salátalevéllel.)


Esti nassnak:
Cukkinicsipsz - majoránnás mártogatóval

Hozzávalók:
• 50 dkg zsenge cukkini
• 10 dkg liszt
• 1 teáskanál ételízesítő
A sütéshez
• bőven olaj
A mártogatóhoz:
• 2 dl joghurt
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál cukor
• 1 kávéskanál friss majoránnalevél, aprítva
• 1 kávéskanál majoránnavirág

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, a húsát uborkagyalun legyaluljuk. A lisztet elkeverjük az ételízesítővel és kevés sóval, és a szeleteket egyenként beleforgatjuk. Felforrósítjuk az olajat, és aranysárgára sütjük benne a szeleteket. Konyhai törlőkendőre szedjük, felitatjuk róluk a felesleges olajat. A mártogatóhoz a joghurtot simára keverjük a citromlével, a cukorral és kevés sóval. Hozzáadjuk az apróra vagdalt majoránnalevelet (belemorzsoljuk a majoránnavirágot), és máris kínálhatjuk a ropogós cukkinicsipsz mellé.

Joghurt ABC >>>

A fiatalság forrása: a joghurt >>>

Finom, fogyaszt, fiatalít: a joghurt >>>

Joghurtdiéta >>>

Joghurtos receptek még >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.