A kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Ezen kívül erősíti az immunrendszerünket, és csökkenti a vér koleszterinszintjét.
És milyen egy ízig-vérig joghurtos menü?
Reggelire:
Eliézer reggelije
Hozzávalók személyenként:
• 1 csapott evőkanál hántolt tökmag
• 1 csapott evőkanál szezámmag
• 2 tojás
• némi tej vagy joghurt
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 kis paradicsom
• fehérbors
• só
• ízlés szerint kis zöldfűszerkeverék
• pici libazsír
Elkészítés: A teflonedényt a kis libazsírral (bizony!) kikenceficélem, és beleszórom a magokat, lassú tűzön dinsztelgetem, vigyázok, meg ne égjen. A tökmag pattogni fog, ezért letakarom a serpenyőt. Végül a paradicsomszeleteket karikázom bele, a zúzott fokhagymával is elvegyítem, és pici kavargatás után félrehúzom a serpenyőt, hogy ropogós maradjon a paradicsom, ne szottyadjon. A tojásokat a rántottához hasonlóan a tejjel vagy joghurttal, sóval (ételízesítővel stb.) fölverem, fehérborsot és zöldfűszert szórok bele, a serpenyőt visszahúzom a tűzre, beleöntöm a masszát, és lepénnyé változtatom. Tálra csúsztatom, ropogós kenyérrel/HAMLET-tel/pászkával tálalom. Különleges és finom.
Tízóraira:
Ananászos joghurtital
Hozzávalók:
• 1 nagy ananász
• 5 dl natúr joghurt
• 2 evőkanál méz
• 4 evőkanál porcukor
• 4 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés: Az ananászt négybe vágjuk, a húsát levágjuk a héjáról, és apró darabokra vagdaljuk. Az ananászt a joghurttal, a mézzel és a porcukorral összetrumixoljuk. A levet poharakba töltjük, egy-egy gombóc fagylaltot teszünk bele, és azonnal kínáljuk.
Ebédre:
Feltámasztó bolgár uborkaleves
Hozzávalók:
• 3 db közepes kígyóuborka
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 1 csokor zsenge zöldhagyma
• 2 csokor friss kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• 8 dl natúr joghurt
• 5 dl tejföl
• 8 dl tej
• só
• fehérbors
Bárány-kuszkusz salátalevélen
Hozzávalók:
A mártáshoz:
• 3 mentaág
• 1 evőkanál tejföl
• 20 dkg sovány joghurt
• só, bors, cayenne-i bors
A kuszkuszhoz:
• 2 dl zöldségleves (kockából)
• 10 dkg kuszkusz (előfőzőtt)
• 1 piros húsú paprika
• 12 dkg bárányhús
• 1 evőkanál olaj
• 2 evőkanál mazsola
• 1 csipet cayenne-i bors
• 5 dkg szeletelt mandula
• fél csokor petrezselyem
• 8 levél saláta
Elkészítés: A lecsipkedett mentaleveleket pürésítjük a tejföllel, hozzáadjuk a joghurtot, majd sóval borssal és cayenne-i borssal ízesítjük.
A levest felfőzzük, a kuszkuszra öntjük, és öt percig hagyjuk dagadni.
A paprikát kimagozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A bárányhúst ledaráljuk, forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a paprikát, a mazsolát és a mandulát, azután öt percig együtt pároljuk. Sóval és cayenne-i borssal fűszerezzük, majd a finomra vágott petrezselyemmel a kuszkuszhoz keverjük. A salátát megmossuk, szárazra töröljük, at erét kicsit laposabbra vágjuk. Minden salátalevélre két evőkanál kuszkuszt teszünk, felcsavarjuk, és egy fogvájóval megtűzzük. A mentás joghurttal fogyasztjuk, lepénykenyérrel (pitával) tálaljuk.
Joghurtos narancskocka
Hozzávalók:
• 5 dl joghurt
• 10 dkg túró
• 10 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom
• 1 csomag zselatinpor
• 3 narancs
• kész piskótalap
Elkészítés: A joghurtot, a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját összekeverjük. A zselatint az utasítás szerint elkészítjük, és hozzáadjuk a masszához. Hideg helyen pihentetjük. Amikor dermedni kezd, a piskótaalapra kenjük. A tetejét befedjük vékonyra szeletelt narancsszeletekkel. Még finomabb lesz, ha a narancsszeleteket is leöntjük zselatinnal. Ha a zselé teljesen megdermedt, éles késsel kockákra vágjuk.
Uzsonnára:
Pehelykönnyű kifli
Hozzávalók:
• 80 dkg liszt
• 1 pohár joghurt
• 4 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• 1 evőkanál só
• 2 tojás
• 5 dkg élesztő
• 25 dkg margarin
Elkészítés: A kevés tejben megfuttatott élsztőt összedolgozzuk a liszttel, a tejjel, a joghurttal, a sóval, a cukorral és a tojással, dagasztjuk. Kelesztés nélkül 16 db cipót formálunk belőle, és mindegyiket tányér nagyságúra nyújtjuk, majd 8-at egymás tetejére teszük úgy, hogy minden lapot megkenünk az olvasztott margarinnal. Ugyanígy teszünk a másik 8 lappal is, majd mindkettőt kinyújtjuk kb. 60 cm átmérőjű körre. 16 körcikkre vágjuk, és kifliformára feltekerjük. Tepsibe téve 1-1,5 órát pihentetjük. Tojással megkenjük, köménymaggal vagy sajttal megszórjuk, és szép pirosra sütjük.
Vacsorára:
Sonkás csirkemellsaláta kivivel
Hozzávalók:
• 25 dkg csirkemellfilé
• 1 evőkanál olaj
• 4 felezett barackbefőtt
• 4 kivi
• 1 kis fej lilahagyma
• 15 dkg feta sajt
• 6 vékony szelet füstölt sonka
Az öntethez:
• 2 dl zsírszegény natúr joghurt
• 60 ml citromlé
• 1 evőkanál mustár
• 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, felforrósítjuk az olajat (vagy grillen, vagy sütőben) és a húsok mindkét oldalát 5-5 percig sütjük, közben többször megforgatjuk. Félretesszük, kihűtjük. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra zúzzuk. A barackot lecsepegtetjük, gerezdekre vágjuk. A kivit meghámozzuk, szintén gerezdekre vágjuk. A húst falatnyi kockákra daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A feta sajtot kis kockákra aprítjuk. Salátás tálban mindezeket összeforgatjuk. Az öntethez a joghurtot, a citromlevet, a mustárt, a fokhagymát összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a salátára csepegtetjük. A sonkát falatnyi darabokra vágjuk, a sonkára szórjuk, és meleg pirítóssal körítve tálaljuk. (Díszíthetjük néhány salátalevéllel.)
Esti nassnak:
Cukkinicsipsz - majoránnás mártogatóval
Hozzávalók:
• 50 dkg zsenge cukkini
• 10 dkg liszt
• 1 teáskanál ételízesítő
A sütéshez
• bőven olaj
A mártogatóhoz:
• 2 dl joghurt
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál cukor
• 1 kávéskanál friss majoránnalevél, aprítva
• 1 kávéskanál majoránnavirág
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, a húsát uborkagyalun legyaluljuk. A lisztet elkeverjük az ételízesítővel és kevés sóval, és a szeleteket egyenként beleforgatjuk. Felforrósítjuk az olajat, és aranysárgára sütjük benne a szeleteket. Konyhai törlőkendőre szedjük, felitatjuk róluk a felesleges olajat. A mártogatóhoz a joghurtot simára keverjük a citromlével, a cukorral és kevés sóval. Hozzáadjuk az apróra vagdalt majoránnalevelet (belemorzsoljuk a majoránnavirágot), és máris kínálhatjuk a ropogós cukkinicsipsz mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.