Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Babgulyás
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
A régi időkben a csikósok, juhászok kedvelt eledele, később igazi menzakoszt volt, mára kicsit megcsappant a rajongótábora. Pedig a tarhonyás lecsó sokunk kedvenc étele, készíthetjük egytálételként különlegesen fűszerezve, idényzöldségek hozzáadásával is.
Hogyan készül a tarhonya?

A tarhonyatésztát liszt, só, víz és tojás alkotja, ugyanúgy, mint a csipetkét. Az eredeti szegedi tarhonya fél kiló liszt, egy tojás, só és víz hozzáadásával készül, de a tojás mennyiségében, a liszt finomságában eltérnek az egyes receptet.

Tarhonyát fogyasztanak Dél-Németországban és Törökországban is, farfel néven az askenázi zsidó konyha fontos körete. A tarhonyához alakban hasonló, de búzadarából készül az izraeliek ptitim nevű étele, melyet manapság Amerikában trendi éttermekben szolgálnak fel.

Krumplis tarhonya
Krumplis tarhonya
A magyar tarhonya

Eleink a kemény tésztát reszelték, de készülhetett kézzel is, késsel vagdosva, tenyérrel deszkán gömbölygetve. A tarhonyát méret szerint a tarhonyaszitával osztályozták. A kész tarhonya két napig a napon száradt, a meleg időjárást tarhonyaszárító időnek is nevezték.
Manapság inkább géppel készítik.

A gépi vagy kézi tarhonyát általában olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve puhára főzzük.

Pásztortarhonya zöldségekkel és kolbásszal
Pásztortarhonya zöldségekkel és kolbásszal
Tarhonya a múltban

A tarhonya valószínűleg török közvetítéssel került hozzánk. Már a 17. századtól van írásos nyoma, de az 1800-as évektől terjedt el széles körben. Hagyományosan nyáron készítették, hiszen ilyenkor volt alkalmas az időjárás a nagy mennyiségű tarhonya kiszárítására. A kész, száraz tarhonyát fogyasztásig vászonzacskóban tartották a kamrában.

Tarhonyás ételek

Olcsó étel a tarhonyaleves ehhez kis szalonnán lepirítjuk a tarhonyát, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel.

Zöldséglevesek, például zöldbableves tartalmasabbá tételére is használhatjuk.

Sok helyen a lecsó elképzelhetetlen tarhonya nélkül, csakúgy, mint a jóféle borjúpaprikás vagy marhapörkölt hiszen a tarhonya leggyakoribb felhasználása a pörkölt jellegű, szószos ételek körítése.

Nagy klasszikus a pásztortarhonya, ami leggyakrabban bográcsban készül, de télen sem kell lemondanunk erről a kiadós, gazdag, magyaros egytálételről.

A pásztortarhonya klasszikusan bográcsban készül, de tűzhelyen is megfőzhetjük
A pásztortarhonya klasszikusan bográcsban készül, de tűzhelyen is megfőzhetjük
Tarhonya másképp

Egytálételeket is készíthetnünk belőle idényzöldségekkel, tavasszal spárgával, télen sütőtökkel, és jól áll neki egy kis pirított sonka. Különleges ételek mellé is nyugodtan fogyaszthatunk tarhonyát, például e mellé a sokbabos marhahúsos különlegesség mellé is készíthető saláta, úgy a tarhonya is nagyon finom hidegen friss zöldségekkel.

A bátrabbak tejjel és cukorral is felfőzhetik, vaníliával, citrommal ízesíthetik, és gyümölcsöket belekockázva desszertként fogyaszthatják, vagy akár finom felfújtnak is elkészíthetik.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.