Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Nem is emlékszem olyan bús-borongós húsvétra, mint amilyen az idei volt. Máskor mindig hétágra sütött a nap, legfeljebb a hűvös reggeli szél miatt kellett a kiskabát. Talán a jóisten rendelt szomorkás hangulatot – anyu szombaton lett volna 70 éves.

Tavaly az első karácsony, idén az első húsvét telt nélküle. Furcsa, de sem akkor, sem most nem estem letargiába: azt hiszem, azért, mert még mindig nem érzem át igazán, hogy elment. Talán jobb így. És itt van velem most is: egy darabka vagyok belőle, bennem él tovább. A mozdulataim, a gesztusaim – a minap döbbentem rá, hogy ugyanúgy nevetek, mint ő.

Mindig hetekkel korábban megvette az ünnepi menühöz valót. Az ünnepi bevásárlás vele afféle jellemformáló lecke is volt: „ami a szívemen, az a számon” típusú ember lévén kertelés nélkül megmondta a boltosnak a véleményét, ha az mondjuk állott húst kínált. No ebben nem rá ütöttem, én kerülöm a legapróbb konfliktust is. :) Az agyonsózott sonkát amúgy az utóbbi években füstölt tarjára cseréltük – folytatva a hagyományt, magam is tarját vettem az idén; igazság szerint lehetett volna egy picit kövérebb - tudják, olyan fehér zsírszalagokkal sűrűn erezett -, de azért finom volt. Imádta a töltött káposztát, amivel én egyelőre még nem próbálkoztam – bajban is lennék, mert nem írta le a receptjét, úgyhogy kénytelen leszek az emlékeimből dolgozni. A rántott pontyszelet szintén az ünnepi menü része volt, anyu jó tanácsát megfogadva én is mindig „vékony patkó”-kat kérek a halastól, mivel az könnyebben átsül – az idén csak részben teljesült az óhajom...

Bejglit húsvétkor nemigen sütött, a gyorsan sokat elvét követve inkább kevert süti, piskóta járta nálunk, utóbbiból a citromkrémes volt a kedvencem. Jómagam, a karácsonyi sikeren felbuzdulva, 2-2 mákos és diós bejglivel leptem meg a szűkebb családot; locsolkodók híján bőven el fog tartani hét közepéig.

Gyerekként, kisfiú létemre szívesen segédkeztem a tojásfestésben. A színes tojásokra – kedvencem a kék volt – kifejezetten e célra árult matricát is ragasztottam. A festékes tasakra is emlékszem, nagyon tetszett rajta a „Festék- és Anilingyár” felirat. Amúgy 1 vagy 2 forintért árulták, és kemény munka volt összeválogatni belőle a színpalettát a közértben. :)

Húsvétra „stílusosan” mindig vettünk tojáslikőrt – más szeszes italt nemigen ivott anyu, kivéve nyáron egy-egy pohár sört vagy szilveszterkor a nyeletnyi pezsgőt. „Újabb kori” kedvence a jeges tea volt, amit tréfásan Ica teának hívott. Az üdítőitalt régen a jaffa- és málnaszörp jelentette, na meg a Traubisoda, Márka, kóla – utóbbi, akárcsak a sör, ünnepek előtt akut hiánycikknek számított – nehéz ezt ma elképzelni...

A legfrissebb locsoló mindig a keresztapám, anyám bátyja volt. A város másik végéből jött, de reggel hétkor már nyomta a csengőt – vajon mikor indulhatott el...? Hosszú szünet következett, majd kezdtek szállingózni a többiek, közben mi is útra keltünk apámmal. Szerettem a húsvét hangulatát. A hímes tojást, a terüljasztalkát a rokonoknál, na meg a kapott zsebpénzt. Keresztanyám libatojást is főzött – hű, az mekkora! Nála egyébként minden „bio” volt: a kakaskodó kakasok, a cipőmet kóstolgató libák és a disznószemű röfik is – hogy szerettem vakargatni a hátukat! (Meg persze a belőlük készült finomságokat! :))

Egy ideje már nem locsolkodunk, és hozzánk sem igen jönnek; sokan eltávoztak – szegény anyám is -, vagy meglazult a kapcsolat. Az utóbbi években rendszerint a telken húsvétoltunk. Anyu volt a virágfelelős, hogy örült ilyenkor a nyíló nárcisznak, tulipánnak! Hiába mondtuk neki, hogy pihenjen, mindig az ágyásban matatott. Tavaly már itthon töltötte az ünnepet.

Van egy orgona a telken. Kis csenevész, lila orgonabokor, alig-dupla virágú. Törékeny, mint amilyenné szegény anyámat tette a kór. Az utolsó este hajtást ígért belőle a bátyámnak. Apám tudja a módját, ő csinálja majd. És én is tudom már, hogy mit viszek anyák napján a temetőbe.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.