Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Engedtem, bizony, mert a 25 deka margarin soknak bizonyult a 25 deka liszthez – márpedig a Mindmegette receptjeinek tanúsága szerint sokan így készítik a túrós pogácsát. A második kísérlet során hallatlan profizmussal írtam át a hozzávalók listáját: a margarinadag csökkentése mellett hozzácsaptam például egy nagy fej reszelt hagymát, újdonsült szerelmem, tönkölyliszt is került bele, na meg élesztő. :)

Első, 25-ös kísérletem felejthető eredményt hozott: túl zsíros lett a tészta, és nehezen sült át a pogi, bár szerencsére azért ehető maradt. Nem tudom, mit ronthattam el... A mindmegettés receptek hozzászólói szerint például nincs szükség sem sütőporra, sem élesztőre, míg mások ragaszkodnak hozzá. Először magam is „mezítlábasan” készítettem, aztán csatlakoztam az élesztőpártiak táborához. Nem bántam meg. A hagymával való dúsítást sem. :)

 

 

Nos akkor kiskötényt felkötni, tessenek megismerkedni a Pistuc-féle túrós-hagymás pogácsával!

Hozzávalók 2,5 gáztepsire való mennyiséghez:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- pici étolaj
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
(ha nincs, akkor a finomliszt adagja 30 dkg)
- 1 cs. szárított élesztő
- 2 teáskanál só
- őrölt feketebors ízlés szerint
- 20 dkg puha margarin vagy vaj
- 25 dkg félzsíros tehéntúró

A pogácsák kenéséhez:
- 1 tojássárgája

Szükséges konyhatechnikai eszközök :)
- Citromreszelő
- Kislábos
- Krumplinyomó
- Konyhai mérleg
- Nagyobb keverőtál
- Gyúródeszka, nyújtófa
- 3 cm-es pogácsaszaggató
- Gáztepsi
- Sütőpapír
- Kenőtoll

 

Megszaggattam a ruhájukat :)
Megszaggattam a ruhájukat :)

 

Hogy lesz ebből pogácsa?

Kézbe veszünk egy szép nagy vereshagymát. Lehéjazzuk, citromreszelőn lereszeljük, majd kislábosban kevés olajon néhány percig pirítjuk. (Kóstoljuk meg, hogy nem keserű-e! – egyre gyakrabban találkozom keserű, sőt pirítás közben megzöldülő vörös- és fokhagymával...) Ha nagyon folyós (vizes) maradna, leszűrjük. Félretesszük hűlni.

Mély edényben egymásra öntjük a kétféle lisztet, a porélesztőt, a sót és a feketeborsot. Elegyítjük, majd elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzáadjuk a krumplinyomón áttört túrót, a hagymareszeléket, és csinos cipót gyúrunk a tésztából. Legalább három órára, de inkább fél napra a hűtő leghidegebb polcára tesszük (célszerű sütés előtti este elkészíteni). Aztán iszunk egy fröccsöt, elmosogatunk, és a reklám után visszajövünk. :)

Másnap(osan) :)

Kojak-kobakra hajazó cipónkat a hűtőből kivéve jól átgyúrjuk, és rétesliszttel megszórt (ez jobban érdesít) gyúródeszkára gurítjuk, majd ugyancsak belisztezett sodrófával kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Három (esetleg négy) centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tésztasorját újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, míg csak el nem fogy az alapanyag.

Közben begyújtjuk a sütőt is. Jó forróra, 230-240 fokra állítsuk – azt olvastam, a pogácsákat gyorsan kell sütni, hogy ne száradjanak ki.
Ezután két (de akár három) rétegben sütőpapírt terítünk a nagy gáztepsibe, és egymástól 1-1 cm-re elrendezzük benne a pogácsákat (már amennyi belefér). Felvert tojássárgájával megkenjük a tetejüket, majd a sütő középső sínén betoljuk a tepsit.

 

Eldőlős, pedig nem is hajtogattam :-o
Eldőlős, pedig nem is hajtogattam :-o

 

Kisült-e már a pogácsom?

Nem tagadom, kritikus percek következnek, de a pogácsák sütése már csak ilyen. El kell találnunk ugyanis azt az 1-2 perces intervallumot, amikor a pogácsa már ropogósra sült, de az alja még nem égett meg. Ez utóbbi elkerülését nagyban segíti a többrétegű sütőpapír, de azért legyünk résen. Én kereken 30 percig sütöttem a pomogácsokat, de a mi Vestánk a lightosan tüzelő sütők közé tartozik, másutt akár 15 perc alatt is megsülhet.

 

Bocsika, de fogyókúrázol :-(
Bocsika, de fogyókúrázol :-(

Némi támpont: szép piros legyen a pogácsák teteje, az aljuk erősen sötétbarna, és ropogjon, mikor megkóstoljuk. Egyébként az sem tragédia, ha megég: fűrészfogú késsel szépen lekapargatható az égett réteg.

Most kéne abbahagyni...

Pogácsánk kitűnő sör- vagy borkorcsolya, vendégváró falat, nasi. Ízben sokat köszönhet a hagymának, de nem kizárt, hogy továbbfejlesztem – persze csak annyira, hogy meg lehessen különböztetni másik kreálmányomtól, a paprimákos pogácsától. A túrós-hagymásnál egyébként szintén alkalmazható a frissítő fogás, ha netán nem fogyna el azonnal: ez pedig a félperces mikrózás.

Érdemes sportnapra időzíteni e pogácsa sütését, mivel nagyon eteti magát: én húsznál csaptam a mancsomra, és nem sokkal később gyorsan feltekertem párszor a Gellért-hegyre, elégetendő a kalóriákat. Amitől persze újra éhes lettem - nem folytatom a sztorit... Önök viszont folytassák, és számoljanak be Pistucnak, hogy sikerült a túrós-hagymás. Tanácsaikat, javaslataikat a hozzászólások között várom.

 

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.